ЈУНАК МИЛЕНКО ПАВЛОВИЋ - Нећете ви да гинете, ја ћу

Печат

16. 03. 2019. у 15:01

ЈУНАК МИЛЕНКО ПАВЛОВИЋ -  Нећете ви да гинете, ја ћу

Миленко Павловић

Марка с ликом Миленка Павловића, команданта 204. ловачког авијацијског пука, биће пуштена у оптицај – као подсетник на јуначко дело једног Србина, али и на злочин почињен над његовим народом

Направили смо план напада на српску противваздушну одбрану, аеродроме и комуникације. Хтели смо да ослепимо југословенску војску елиминишући радаре и да је онеспособимо уништавајући јој противракетне системе. Осећао сам да ће нас то глатко одвести до следеће етапе операције, ако то буде неопходно“, описивао је касније генерал Весли Кларк први напад НАТО-а на СР Југославију.
Двеста авиона и 50 крстарећих ракета премрежило је наше небо тог 24. марта. Али Војска Југославије није, како се очекивало, капитулирала после првог удара. Није капитулирала ни после 78 дана.


СТРАШНО СУДИЛИШТЕ

Све што се тог смутног пролећа 1999. године дешавало на овом географски малом, али стратешки важном парчету европског тла одавно се из геополитичких анализа преселило на сакрално поље – страшно судилиште на којем је међународна заједница показала сву трулеж Запада, али и на којем су Срби показали да су отпорни на све оно што би друге народе одавно убило. Па била то и смрт. Само ту и тада је Миленко Павловић, командант 204. ловачког пука Војске Југославије, могао да спречи млађег колегу да полети, бирајући добровољну смрт.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ваљево памти пилота - хероја


„Мајку вам дечју, нећете ви да гинете, ја ћу!“, извукао је из кокпита младог пилота и одлетео пут родног Ваљева. Након 12 минута борбе са 16 „фантома“ НАТО-а послао је поруку оперативном центру: Имају ме. Холандски пилоти лансирали су ракете из својих авиона Ф-16. Погинуо је у борби с вишеструко надмоћнијим противником.
Само ту и тада је његов колега, потпуковник Ђорђе Иванов, из истог 204. ловачког пука Војске Југославије, могао да генералу Спасоју Смиљанићу предложи тако луцидан план – да се тајно, ноћу ангажују столари из Нове Пазове који ће правити макете мигова 29.
У току једне ноћи осмишљена је операција „Тројанац“. Са сваком уништеном макетом агресор је књижио успех, тријумфално објављујући да ВЈ има авион мање. Није знао да је у хангару сакривено шест авиона. Након агресије они су полетели.


ПРИЛОГ ЗА ИСТОРИЈУ РАТОВАЊА

У целини гледано присећао се генерал Спасоје Смиљанић, на страницама „Печата“, како је наша војска маскирала сва средства ратне технике, али и аеродроме и друге велике површинске објекте. „Вршена су декоративна бојења и противрадарска маскирања полетно-слетних стаза, израда лажних кратера, прекривање стаза за вожење авиона на аеродрому, маскирним мрежама и земљом. Заштитним маскирним прекривачима мењана је слика појединих објеката од посебног значења (командна места и центри везе) што је имало изузетног успеха у борби против крстарећих ракета. Може ући у историју ратовања као пример како се добро организованим и смишљеним маневрисањем успешно чувају снаге и обезбеђују повољни услови за извођење борбе на пројектованом простору.“

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Почасти за Србина који је кренуо сâм на 16 авиона НАТО-а


Поводом 20 година од НАТО бомбардовања и сећања на смрт Миленка Павловића, команданта 204. ловачког авијацијског пука, марка с његовим ликом (коју можете видети на насловној страни „Печата“) биће овог месеца пуштена у оптицај – као подсетник свету на јуначко дело једног Србина, али и на злочин почињен над његовим народом. После година ћутања и жутог салутирања НАТО-у и САД прича о херојским подвизима наших пилота пронашла је своје место у ризници националног сећања.


У знак захвалности и сећања на пилота Павловића и централна улица у Осечини понеће његово име. Држава је Павловића одликовала Орденом за храброст, а СПЦ је његовој породици доделила Орден Светог владике Николаја за јуначко дело.

(Печат)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (20)

Republika Srpska

16.03.2019. 15:24

Kad god pročitam priču o ovom prehrabrom i predobrom čovjeku, ne mogu da se ne rasplačem. Trulom zapadu, sotoninim sljedbenicima, ništa sveto nije, oni ovakav čin nikada neće razumjeti. Počivao u miru Božjem, anđeli neka ga čuvaju.

Srbin@Kg

16.03.2019. 16:08

Vecna ti slava komadante dao si najvrednije za drzavu i narod a to je zivot hvala ti sto smo te imali kao heroja i čoveka nikada te necemo zaboraviti tebe i tvoje herojske podvige ....

Pećinski Čovek

16.03.2019. 16:26

Jedan od lepših načina na koji se odaje pošta rodoljubima i herojima

Junacko Valjevo

16.03.2019. 16:46

Slava mu! Milenko suza krene. Ljudino! O takvim herojima savremenog doba treba da se uce deca u skolama i na televiziji emisije da se prave ali dok okupacija traje nema od toga nista.

naranca

16.03.2019. 18:10

@Dogodine U Prizrenu - Dosta je bilo ginjenja I pogibija…..Slava heroju ali nama treba pravedan mir...Gadim se smrti rata I ratovanja..Treba nam mir da se oduzimo nasim herojima.

Misao

16.03.2019. 17:24

Junak iz valjevskog kraja, stazama svoga roda, zemljaka svojih, slavnog vojvode Zivojina Misica, knezova Bircanina i Alekse, i mnogih drugih palih za Srbiju u svim ratovima od postanka Srbije, nasao si mesto u istoriji! Vecni zivot junaku!

Vladimir

16.03.2019. 18:52

Vecna ti slava junace. S ponosom mogu da naglasim da je jedna mala ulicica u Loznici u kojoj zivim, dobila ime "ulica Milenka Pavlovica"...

Patriota dm

16.03.2019. 21:01

Vecna slava junaku srpske nacije za hrabrost i smelost ( ps.drzava treba da se pobrine o njegovoj porodici i dodeli stanove deci i dobra primanja da ni za cime nemaju potrebu ) itd.

Lena

16.03.2019. 21:54

Tuga do neba, najbolji od nas izginuse ili trule po zatvorima dok ubice: Taci,Haradnaj, Bler, Olbrajt i Klintonovi zive uz raskosi.

Vlado

26.06.2019. 11:33

@Lena - Dok jk, stanija, darko blazić, ceca mražnatović, maya, aca šmrkas, miki ..... žive uz raskoši

Goran

26.03.2019. 21:28

Pitam se kojoj je budali palo na pamet da zrtvuje ovog covjeka i avion vrijedan mnogo novca,poslali su ga u nebo samo da pogine kao pile medju tigrove.U glavi mi stoji pitanje jedno jedino,zasto??Sta je mogao jedan avion protiv 16 aviona,kakav je to zadatak,jos mu je avion bio neispravan ni rakete kazu nije mogao ispaliti.Ovo je pravi i istinski heroj,nikakve nije imao sanse ni 0.1% j otisao je bez pogovora i pri tom je spasio mladi zivot.I drzava mu posvetila markicu,jadno...Slava ti prijatelju