Поводом обележавања Дана сећања на 17. март 2004. - Погром на Косову и Метохији, у недељу у 19 часова биће одржана комеморативна академија на Великој сцени Народног позоришта у Београду.


Том приликом присутнима ће се обратити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, након чега ће бити одржан пригодан уметничко - сценски приказ о догађајима тог 17. марта 2004.


Организатор комеморативне академије је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Сећање на погром на КиМ пре 12 година: Зашто једино Србин не може да се врати тамо где је рођен?


Програму ће присуствовати представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, Војске Србије, Града Београда, дипломатског кора у Србији, удружења и грађани определ?ени за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.


Тог 17. марта догодио се погром на Косову и Метохији, етнички мотивисано насиље над Србима.


Призрен


У три дана насиља Албанаца над Србима 17, 18. и 19. марта 2004. настрадало је 10 Срба, срушено и запаљено 35 цркава и манастира, 935 српских објеката, од којих 738 српских кућа, 10 јавних објеката, школа, пошта и домова здравља.


Протерано је 4.012 Срба из шест градова и девет села.


Последице мартовског насиља ни до данас нису саниране, а најтрагичније је то што су поједина места од тада остала без Срба и што се ни пет одсто тада протераних није вратило у своја места.