ПОЧАСТ некадашњем премијеру Зорану Ђинђићу, на шеснаесту годишњицу његовог убиства, одали су и власт и опозиција - у различито време и у неколико "колона". Чланови Владе положили су венце на месту атентата, опозиционари су обишли његов гроб, а организоване су и две шетње - једну је предводио ЛДП, а другу ДС и Савез за Србију као део протеста "1 од пет милиона".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: 16 ГОДИНА ОД УБИСТВА ЂИНЂИЋА: За Зорана две шетње и венци

Премијерка Ана Брнабић са министрима положила је венац на спомен-обележје у дворишту Владе, где је Ђинђић убијен метком из снајперске пушке.

Брнабићева је рекла да су убиством премијера пре 16 година заустављене храбре реформе у Србији:

- Након убиства Ђинђића наступило је време у којем су политичари показивали невероватан степен кукавичлука, бежања од бављења тешким и непопуларним темама, огроман популизам.

Лука и Ружица Ђинђић, Фото e-stock М. Рафаиловић

Она је казала да верује да би Ђинђић данас спроводио реформе као и Влада Србије, и да сигурно не би био са Дверима.

Лидер ДС Зоран Лутовац, са страначким колегама, положио је венац и цвеће на гроб убијеног премијера и послао сасвим супротну поруку:

- Ђинђић је писао о Југославији као недовршеној држави и учино све да Србија постане довршена држава. Надам се да ћемо успети оно што демократе нису успеле почетком двехиљадитих - да удружени направимо владавину права, уређену државу са слободним медијима, слободом за све грађане и нормалним, фер и поштеним изборима.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић са супругом и партијским саборцима

"Шетњу за Зорана" организовала је и ЛДП. Почаст Ђинђићу одао је и његов наследник на месту премијера Зоран Живковић.

Фото: Танјуг / Премијерка Ана Брнабић