Грип ове сезоне однео 55 живота

Б. Р.

11. 03. 2019. у 21:41

Грип ове сезоне однео 55 живота

Фото Ж. Кнежевић

Иако је вирус инфлурнце из средњег прешао у низак ниво активности, очигледно још односи животе

ЗА недељу дана у Србији је регистровано седам смртних случајева који се могу повезати са грипом, код пацијената код којих је лабораторијски потврђен вирус инфлуенце. Тако је званични црни биланс достигао 55 умрлих од почетка ове сезоне.

Прочитајте још: ГРИП УБИЈА И ПОТПУНО ЗДРАВЕ: Још четири смртна случаја услед компликација инфлуенце

Иако је вирус грипа из средњег прешао у низак ниво активности, очигледно још односи животе.

- Према подацима популационог надзора које имају Институт "Др Милан Јовановић Батут" и мрежа института и завода за јавно здравље, од почетка ове сезоне пријављена су укупно 142.304 пацијента са обољењима сличним грипу и 55 смртних исхода који се могу довести у везу са грипом код којих је лабораторијски потврђен овај вирус - кажу у Институту "Батут". - Пријављивање обољења сличних грипу је у складу са кретањем обољења за овај период године.

Прочитајте још: ОЧАЈ У ДОМУ НЕШКОВИЋА: Вирус одузео живот близанцу, и сестра има грип, али није угрожена

За седам дана пријављено је 8.276 случајева обољења сличних грипу са учесталошћу обољевања од 114 на 100.000 становника. То је значајно смањење у односу на седмицу раније, када је пријављено 11.850 оболелих.

Највећи број оболелих, према подацима "Батута", и даље се региструје међу најмлађима у узрасту до четири године, и у узрасту од пет до 14 година. У већини округа смањује се учесталост обољења слична грипу, али извештаји "Батута" показују да је ова зараза географски још широко распрострањена.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације