СРБИ ИЗ АУСТРИЈЕ ВРАЋАЈУ СЕ НА ЛЕЧЕЊЕ: Плаћају долазак у наше бање

Б. РАДИВОЈЕВИЋ - Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

07. 03. 2019. у 20:02

СРБИ ИЗ АУСТРИЈЕ ВРАЋАЈУ СЕ НА ЛЕЧЕЊЕ: Плаћају долазак у наше бање

Аустријски осигураници долазиће вероватно и на Златибор Фото Танјуг

Програм Аустрије за рехабилитацију дијаспоре у домовини велика шанса за Србију. У конкуренцији су "Чигота", "Селтерс", Врњачка и Бања Ковиљача

У ЧЕТИРИ рехабилитациона центра у Србији: "Селтерс" у Младеновцу, "Чиготу" на Златибору и специјалне болнице "Бања Ковиљача" и "Врњачка бања", Фонд социјалног и пензионог осигурања Аустрије ускоро би могао да почне да упућује своје осигуранике српског порекла на терапију и опоравак, сазнају "Новости". То би био део аустријског програма - рехабилитација на матерњем језику, и велика шанса за наше РХ центре, чак и када би Аустрија, у којој живи око 330.000 људи с простора бивше Југославије, упутила само један одсто оних који су за рехабилитацију.


Прочитајте још - АУСТРИЈА РАСТЕ: Немци и Срби најбројнији странци

Циљ аустријског програма није уштеда. Они би, према сазнањима "Новости", рехабилитацију плаћали исто као и у аустријским бањама, односно чак три пута скупље него што је комерцијална цена боравка у нашим РХ центрима. Програм су покренули после истраживања које је показало да су резултати опоравка значајно бољи када се рехабилитација обавља у центрима где осигураници са лекарима и терапеутима комуницирају на матерњем језику.

ШАНСА ЗА МЕДИЦИНСКИ ТУРИЗАМ ПРОЈЕКАТ је у развојној фази, и после договора следећег месеца очекује се потписивање уговора којим би били регулисани сви детаљи пројекта - каже Зоран Пановић. - До сада овај вид сарадње између пензионих фондова двеју држава није постојао и не представља део споразума о социјалном осигурању који потписујемо са другим државама, већ је произашао из добре сарадње. Очекујемо не само материјалну добит, већ и пружање могућности за даљи развој медицинског туризма.

Како "Новости" сазнају, Аустријанци ће почетком априла доћи у обилазак наших РХ центара. Ако буду задовољни условима, прву групу - до 20 пензионера и запослених, у оквиру пилот-пројекта, могли би да пошаљу у Србију на рехабилитацију до јесени.

- У почетку ће корисницима из Аустрије бити на располагању један рехабилитациони центар, а аустријске колеге ће одабрати прву бању као пилот-пројекат. Уколико резултати буду позитивни, могуће је проширење - открива, за "Новости", Зоран Пановић, директор Завода за социјално осигурање.

- Највероватније ће на рехабилитацију прво долазити у "Селтерс", а у плану је да касније буду укључени "Меркур" у Врњачкој Бањи, Бања Ковиљача и златиборска "Чигота".

Пановић каже да је у плану да се пензионери и запослени у Аустрији српског порекла у нашим РХ центрима лече због неуролошких болести, односно после можданог удара и због проблема са коштано-зглобним системом.

- Аустрија исплаћује у Србији неколико десетина хиљада пензија, и људи који их примају су потенцијални корисници бања - каже Пановић.

Први у плану за пријем страних корисника Фото Н. Фифић

У припреми овог пројекта представници нашег ПИО Фонда и РХ центара били су у Аустрији, у посети тамошњем фонду и РХ установама.

- Аустријанци су изнели медицинске услове које би требало да испунимо да бисмо ушли у њихов програм рехабилитације на матерњем језику - каже др Александар Јокић, директор Специјалне болнице "Бања Ковиљача". - То се односи на кадар, опрему и квалитет смештаја. Ми већ радимо по међународним стандардима, па нам услови које тражи пензиони фонд Аустрије нису недостижни, иако захтевају извесна улагања, рецимо за набавку електроподесивих кревета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)