"НУКЛЕАРНИ објекти Србије" већ пет година чекају да добију директора. Ово јавно предузеће сада води Далибор Арбутина, који је вршилац дужности још од фебруара 2014. године, па је на тој функцији чак четири пута дуже него што је то законом дозвољено.

Против Арбутине се, како су "Новости" раније писале, води неколико судских спорова због мобинга и отказа.

Влада Србије расписала је конкурс за новог директора још 22. фебруара 2017. године (један је расписан и 2013, али је био неуспешан), а тек у јулу 2018. тестирано је седам кандидата пријављених на конкурс. Међу њима је био Арбутина.

У међувремену, Комисији за именовање директора НОС упућен је приговор на његову кандидатуру јер не испуњава услове - није из струке, већ је машински инжењер. А други из групе од седам кандидата, Чедомир Белић, обавестио је надлежне да се повлачи из даље трке за именовање.

Прочитајте још - Арбутина в. д. директор ЈП “Нуклеарни објекти Србије”

Осталих пет кандидата (др Драгана Николић, др Јагош Раичевић, др Иван Виденовић, др Славко Димовић и мр Снежана Павловић) још очекују позив Комисије за именовање директора ради наставка поступка за избор и именовање првог човека ЈП НОС. Од њих петоро, како незванично сазнајемо, двоје више нису "у игри" - Иван Виденовић и Снежана Павловић.

Иначе, НОС има врло специфичну делатност. Њихов задатак се састоји у стручном надзору над нуклеарним активностима и сигурном одлагању и контролисању радиоактивног отпада у Србији. Ово предузеће једини је нуклеарни оператор у земљи. Велики део делатности овог јавног предузећа тесно је везан за континирану међународну сарадњу.

Далибор Арбутина

Поједини запослени тврде да су, због нерешених унутрашњих односа, неповратно изгубљени милиони евра међународне помоћи из ИПА пројеката, а кажу и да сарадња са Међународном агенцијом за атомску енергију тренутно није на нивоу на којем је била пре формирања ЈП НОС.

СРБИЈА ГРАДИ НУКЛЕАРКУ СА БУГАРИМА?

БУГАРСКИ вицепремијер Томислав Дончев изјавио је да Северна Македонија и Србија желе удео у будућој нуклеарној електрани "Белене". У Министарству енергетике у среду није био објашњења ове тврдње.

"Белене" се гради на северу Бугарске, близу Дунава, а бугарска влада је 2010. на неодређено време замрзнула овај пројекат због неизвесне исплативости. Пре замрзавања пројекта, Петар Шкундрић, тадашњи министар рударста и енергетике, изјављивао је да би за Србију било корисно да учествује у изградњи ове нуклеарке, јер би имала чисту и јефтинију енергију него из других извора.