Споразума између Србије и Руске Федерације о социјалној сигурности данас ступа на снагу.


Грађани Србије који су део радног века провели на пословима у Русији, моћи ће од данас да аплицирају да им се уважи радни стаж и на тај начин остваре право на пензију.


Наши грађани, уколико су радили у прошлом периоду у Русији и ако су им тамо били плаћени порези и доприноси, преко Пензијског и инвалидског осигурања попуњаваће јединствени упитник и аплицирати за обрачун радног стажа.


Пре уважавања радног стажа грађанима, српски ПИО фонд ће податке из упитника проверити са ПИО-ом из Русије, а тада ће се и знати колики број грађана ће остварити то право.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ђорђевић у Москви потписао Споразум о социјалној сигурности


"У том случају, њима би стаж био спојен. Године стажа које су имали у Србији би биле спојене са годинама стажа из Русије, а по основу збира тог радног стажа могли би да испуњавају у потпуности услов да иду у пензију", изјавио је раније за Тањуг министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.


Према његовим речима, пензије из Србије биле би им уплаћене преко нашег ПИО фона, а део би добили из Русије.


Указао је да то важи само за наше грађане, а не и за руске који су радили код нас, с обзиром да је реч о једносмерном споразуму који је, каже министар, био важан да се потпише с обзиром да је велики број наших грађана радио у Русији осамдесетих година.


"Такав вид сарадње немамо са много земаља. С обзиром да је споразум једносмеран, показујемо бригу према нашим грађанима да им помогнемо да остваре њихова права", подвукао је Ђорђевић.


Најавио је да ће инструкције о попуњавању упитника бити на сајту ПИО фонда и Министарства за рад, и позвао грађане који су радили у Русији да се јаве.


Споразум између Русије и Србије о социјалној сигурности потписан је 19. децембра 2017. године, а Народна скупштина Србије донела је 28. јуна 2018. Закон о потврђивању тог Споразума.