РАЧУН фабрике обуће "Лед три доо" у новембру је блокиран, а већ почетком децембра је продата извесном Дејану Паљевићу. На тај начин је око 170 запослених остало без посла, а осам породиља званично није изгубило радну књижицу, али су остале без новчане накнаде, каже Чила Балинт, једна од оштећених.

Она објашњава да је директор "Леда" био Синиша Ћурчић, а после продаје Паљевићу, седиште је из Куле пребачено у Београд.

- Последња накнада за породиљско боловање исплаћена је још у августу прошле године - каже наша саговорница. - Тада почиње агонија. Обраћале смо се за помоћ на више страна, али углавном безуспешно.

На листи оних којима су запослене писале су општина Сомбор, тамошња инспекција рада, а по пресељењу фирме у Београд обратиле су се опет инспекцији рада и Општини Чукарица. Општинска власт у Кули их је обавестила да пошто је фирма у блокади саме морају да решавају свој проблем и то тако што ће се обратити новом директору "Леда".

ПРОЧИТАЈТЕ И:Исти погон, друга фирма

- Више пута покушавале смо да ступимо у контакт са новим директором, али нам то није пошло за руком - каже Чила Балинт. - Стари директор нам је остао дужан зараде од септембра, а новог никако не можемо да пронађемо. У међувремену је "Лед" опет добио новог директора и сада је то Ненад Станимиров.

Раднице су успеле некако да разговарају са њим и, како кажу, схватиле да се он бави куповином пропалих фирми и на основу тога пронашле контакт на "Купујем продајем" огласима.

- У почетку је обећавао да ће нам помоћи и да ће нам исплатити заостале зараде - кажу раднице. - Пошто је фирма у блокади од њега би нам требало само да добијемо потпис на одређена документа. Међутим, када смо му тражиле адресу на коју да му пошаљемо документа престао је да нам се јавља.

Depositphotos

Здравствене књижице запослених нису оверене, јер нису плаћени доприноси, а две раднице којима је боловање истекло нема ко да одјави како би се пријавиле на евиденцију Националне службе за запошљавање. На тај начин ускраћено им је право на новчану накнаду са тржишта рада.

Директори "Лед-а", бивши и садашњи, у понедељак нису одговарали на позиве наше редакције.


РАДНИЦИ ТУЖИЛИ ФАБРИКУ

Проблеми у овој фабрици постојали су и пре блокаде рачуна и продаје. Радници су, како су "Новости" већ писале, својевремено због кашњења зарада прекинули производњу обуће. За три заостале зараде поднели су тужбу, као и за шест доходака и доприносе из 2010. године. Суд је пресудио у њихову корист, али паре нису добили, а сваком од радника се са каматама, тада дуговало око 290.000 динара.