ПРОШЛОГОДИШЊИМ усвајањем Закона о локалној самоуправи, градовима и општинама прописана је обавеза да консултују грађане око инвестиционог дела буџета, односно да их питају где и шта градити.

Истим законом омогућено је локалним самоуправама да склапањем споразума о сарадњи удружују капацитете, материјалне и кадровске, и решавају питања од значаја за своје заједнице, каже Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

Колико су у томе успели, на који начин су применили нове прописе и ко се најбоље показао у доброј управи, недавно је оцењено на конкурсу за избор најбоље праксе на локалном нивоу, који су организовали Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) и Стална конференција градова и општина.

У првој категорији, односно у ефикасности и делотворности управе, најбоље се показао Нови Пазар. Грађани и привредници овог града од прошле године имају једноставнији, бржи и јефтинији приступ услугама локалне самоуправе.

- Кроз електронску писарницу они могу електронским путем да поднесу захтеве и обаве сву потребну комуникацију са представницима градске управе - кажу у МДУЛС.

- На тај начин омогућено им је непосредно отпочињање готово две стотине административних поступака.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Принудни управници већ куцају на врата!

Посебно признање у овој категорији добили су Ужице за "Систем 48" и Инђија за пружање бесплатних услуга пољопривредницима. Инђија се истакла и у стручној и техничкој подршци у припреми конкурсне документације за донаторска средства, националне субвенције и подстицаје у области пољопривреде и руралног развоја.

НАГРАДЕ НАГРАДЕ се додељују у оквиру пројекта "Унапређење доброг управљања на локалном нивоу" у четири категорије. Победници добијају награду од 3.000 долара, а пројекат је део програма подршке Владе Швајцарске развоју општина кроз добро управљање и социјалну укљученост.

Општина Рума била је најбоља у области транспарентности и учешћа јавности у раду локалне самоуправе. У њој се од 2015. године редовно спроводи партиципативно буџетирање, односно грађанима је омогућено да утичу на коришћење општинских буџетских средстава. У истој категорији признање је понео и Пирот, који је увођењем јавног буџетског портала омогућио праћење припреме и извршење буџета на месечном нивоу током целе године, док је Велико Градиште у јавне расправе о буџету укључило младе и ђаке основних и средњих школа.

За одговорност и владавину права награђена је општина Власотинце, која је у сарадњи са суседним Бојником предузела активности на решавању проблема паса луталица.

Да су сви грађани подједнако важни показала је београдска општина Врачар усвајањем Стратегије за унапређење приступачности за посебно осетљиве категорије грађана са инвалидитетом, док су Панчево, Бечеј и Рашка у истој области понели посебна признања.