Др Петар Драгић: Одбио сам понуде из света, остајем у мојој Србији

Јованка СИМИЋ

25. 02. 2019. у 14:02

Др Петар Драгић: Одбио сам понуде из света, остајем у мојој Србији

Проф. Роберт Касуо Мијака уручује признање др Драгићу (десно) Фото Приватна архива

Др Петар Драгић, пионир у лечењу вена ласером, стекао међународни углед, али неће да напусти домовину

НА свечаности у Бразилу, у присуству најуспешнијих хирурга света, др Петар Драгић (49), пионир ласерских операција вена и капилара, примио је ових дана високо признање из руку професора Роберта Касуо Мијаке, председника Интернационалног конгреса флебологије, али није прихватио и понуду да се пресели у ту земљу, престоницу естетске хирургије. Наш лекар сматра да је могуће постати и опстати експерт светског гласа и у Србији.

Др Драгић, уско специјализовани хирург из области венске проблематике и естетике, први у Европи увео је ласер у оперативно лечење проширених вена. Прву операцију те врсте у Србији урадио је 2007. године у Новом Саду, а потом и у Београду.

- Ми смо прву ласерску операцију вена урадили пре Немаца и неких других развијених земаља света, где је велики број пацијената, после револуције коју је ласер изазвао у неким другим областима медицине, једва дочекао да се тај изум почне примењивати и у венологији - каже др Драгић за "Новости".

Од тада је са својим тимом урадио на хиљаде операција у нашој земљи и у иностранству и то огромно искуство сврстало је др Драгића међу најцењеније стручњаке у тој грани медицине у свету. Због великог броја пацијената у нашем региону, осим у Новом Саду и Београду, отворио је приватну праксу и у Бањалуци и Подгорици.

Барем једном месечно путује у иностранство да као гостујући хирург оперише и уједно обучи млађе колеге у овој дисциплини.

БАРИЈЕРА ИЗ ХРВАТСКЕ ПОШТО су Нови Сад и Београд постали центри венске хирургије, упоредо је подстакнут и развој медицинског туризма. Много пацијената из нашег региона обраћа се др Драгићу, а међу њима су и пацијенти из Хрватске. Они, вели наш саговорник, због актуелне политичке климе у доласку морају да савладају социјалну баријеру у себи. Њихова предубеђења нестају по завршетку операције и враћају се кући одушевљени.

Болест вена је врло заступљена, има генетско порекло. Две трећине популације (70 одсто жена) у свету и код нас мучи тај здравствени проблем, који је у почетку естетског карактера, а у каснијим фазама прелази у компликованију фазу - болови у ногама, отежано кретање, промена коже у пределу потколеница, стварање тромбоза.

Операција ласером коју је осмислио др Драгић безболна је, траје само пола сата, не оставља никакве ожиљке и пацијент одмах после тога иде кући.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ХИРУРГ ИЗ САД, ДР БРАНКО БОЈОВИЋ: Пуно ми је срце због сретењског одликовања

Професионални пут др Драгића није био ни лак ни једноставан. Почео је у родном Сомбору, студирао у Новом Саду, специјализацију добио у Немачкој, у време када је наша земља посртала под санкцијама.

- У тим специфичним околностима нисам ни сањао тада да ћу икада моћи равноправно да разговарам са неким немачким колегама, а камоли да их у некој области престигнем - сасвим искрено признаје др Драгић, који је после специјализације десет година искуство стицао у Институту у Сремској Каменици.

Др Петар Драгић обавља ласерску интервенцију


Потом је одлучио да формира свој тим, отвори приватну ординацију и посвети се унапређењу лечења вена. Убрзо су Немци, мада произвођачи медицинских ласера, почели да му шаљу лекаре на обуку и позвали га да код њих оперише. Уследили су позиви из Јапана, Русије, Бразила, бивших земаља СССР-а...

- Захваљујући медицини до сада сам већ пропутовао све земље света и свугде био радо примљен. Али, нигде није тако лепо живети као у својој земљи, међу својим народом. Зато саветујем младим колегама да се усавршавају у иностранству, али да се врате у Србију, да им њихова земља буде најважнија и увек у срцу - поручује др Драгић, који у својој области припрема и наследнике.

Међу њима је и његов син Симеон (22), сада студент Медицинског факултета у Новом Саду.

ЗАХВАЛНЕ ЖЕНЕ ЦЕЛОГ СВЕТА

ДОКТОР Драгић и његов тим сарадника наставили су истраживања и начинили још један револуционарни корак - ласером су пронашли пут до лечења најосетљивијих и најтананијих делова, до капилара. А то је, каже овај стручњак, као да сте открили још једну планету у Сунчевом систему.

- Жена је естетско биће, ноге су један од најзначајнијих атрибута њене лепоте, али мрежице капилара које се после трудноће или "стајаћих" послова појаве пољуљају женино самопоуздање па она почиње чешће да облачи панталоне него сукње. Нашли смо начин да женама вратимо самопоуздање - објашњава, истовремено из стручног и из мушког угла, др Драгић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Ceca

25.02.2019. 14:32

Bravo Srbine! Jos kada bi se drzava pobrinula o takvim ljudima gde bi nam bio kraj!

Марсовац

25.02.2019. 16:21

Хвала за изврстан савет младима , моје поштовање .

miroslav Ilic

26.02.2019. 18:49

Doktor ima svoju praksu I njemu ne treba inostransvo, on dobro zaradjuje I u Srbiju, kad bi doslo malo bolje vreme da I drugi tako mogu bilo bi svima nama bolje.