УПРАВНИ одбор Института за нуклеарне науке "Винча" предложио је у петак Златка Ракочевића за вршиоца дужности новог директора. Од седам чланова УО, седници је присуствовало њих шест, за Ракочевића су гласала три члана, два су против и један уздржан. На поновљеном гласању Ракочевић је добио пет гласова, док је против био један члан.

Према процедури, предлог УО иде Министарству просвете, науке и технолошког развоја на одобрење, Влада треба да потврди оставку његове претходнице Милице Марчете Канински, а након тога ће бити одржана нова седница УО, која је заказана за 4. март, када ће Ракочевић званично ступити на функцију.

Ракочевић ће на овом месту заменити Милицу Марчету Канински, која је недавно поднела оставку након што је њен муж Славко Карић ухапшен због трговине утицајем.

Прочитајте још - Винча у петак добија директора, Ракочевић једини кандидат

- Након што ступим на дужност, учинићу све да у Институту повратим позитивну атмосферу која се изгубила. Сада влада атмосфера притисака и ја ћу настојати да је укинем - рекао је Ракочевић за "Новости".

На питање да ли ће испитати све малверзације у "Винчи" о којима се много говорило последњих месеци, рекао је да ће се тиме бавити МУП.

Ракочевић је до сада био директор Лабораторије за атомску физику, која је недавно затражила да се отцепи од Института "Винча".

У Министарству просвете кажу да од новог директора очекују да смири ситуацију у Институту и стабилизује рад.

Влада Србија именовала је у петак Милицу Ђурић Јовичић за в. д. директора Фонда за науку. Милица Ђурић Јовичић је последње четири године била директорка Иновационог центра Електротехничког факултета у Београду.