Ћосић ће добити Задарску, Екмечић Травничку улицу

Р. Др.

20. 02. 2019. у 10:00

Комисија града Београда усвојила иницијативу коју је поднео Александар Вучић. О предлогу да академици добију почаст у главном граду одборници ће одлучивати 25. фебруара

Ћосић ће добити Задарску, Екмечић Травничку улицу

Милорад Екмечић Фото Ж. Кнежевић

ИМЕ академика Добрице Ћосића понеће садашња Задарска улица, недалеко од београдског Косанчићевог венца. По историчару Милораду Екмечићу биће названа једна од улица које ће чинити кичму будуће Савамале - Травничка.

Ово је, како "Новости" незванично сазнају, предлог Комисије за споменике и називе тргова и улица Града Београда, која је усвојила иницијативу председника Александра Вучића да двојица знаменитих интелектуалаца 20. века добију улице у престоници. Коначну реч о овом предлогу даће градски одборници на седници заказаној за 25. фебруар.

- По академицима биће назване улице које тренутно носе имена по топонимима република бивше Југославије. Ћосићево име понеће Задарска, изузетно лепа и недавно реконструисана улица на Савској падини - објашњава саговорник "Новости" из градске управе Београда.

Травничка, која ће се убудуће звати Улица Милорада Екмечића, у складу са развојем пројекта Београда на води биће продужена и поплочана. Овом трасом излазиће се на Саву, тако да ће бити и нова градска променада.

Фото К. Михајловић

Како наводе у врху градске власти, најновије промене назива улица у Београду биће усклађене са пројектом владе Србије за унапређење адресног регистра. Његова суштина јесте ажурирање евиденције назива улица и кућних бројева, у оквиру кога у Србији више неће бити безимених и непрецизно убележених адреса.

- Улице Добрице Ћосића и Милорада Екмечића биће усклађене са пројектом прецизирања адреса у главном граду. Промена личних докумената грађана, због уписа нових назива улица, биће урађена о трошку државе - истичу у Граду Београду.

Добрица Ћосић Фото Игор Маринковић

СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКАНЕ

ИНИЦИЈАТИВА председника Републике који је у својству грађанина предложио да Ћосић и Екмечић добију улице у Београду упућена је почетком овог месеца. Овај потез поздравили су и градски оци уз оцену да ће Београд "увек да негује културу сећања на личности које су задужиле Србију и њен главни град".

Фото К. Михајловић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Тест

20.02.2019. 10:28

а чиме се баве људи који треба да воде рачуна о именима улица ако председник то ради уместо њих?!

Јован П

20.02.2019. 10:56

У престоном граду немамо улицу св. јасеновачких новомученика. Надам се да чланови комисије имају толико свести, образовања и осећаја да то сами виде и предложе адвокатно решење, без чекања на иницијативу председника државе, владе, министара, Марка Краљевића, итд.

Dusan BG

20.02.2019. 12:12

Kao rodjeni Beogradjanin, protivnik sam ovakve promene imena ulica. Slazem se da i predlozeni ljudi treba da dobiju ulice. Mozda... Ali menjati imena Zadarskoj i Travnickoj ulici, koje se nalaze u istorijskom delu grada, i koje te nazive nose daleko duze godina nego sto ih Aleksandar Vucic ima, e to mi strasno smeta! Promenili su naziv i Ohridskoj ulici koja je vise od 100 godina nosila taj naziv. Sta se to desava sa nama? Ko to odlucuje u ime Beogradjana koji su generacijama stvarali ovaj grad?

Rade čobanin

20.02.2019. 13:26

@Dusan BG - Prvo da napomenem da je Dobrica Ćosić , moj omiljeni pisac Na stranu njegova politička karijera . To me ne interesuje . Ali ni ja nisam zato da ulica nosi njegovo ime . Jer će se , možda za 10 , 20 godina naći neki pametnjakovići , koji će naći sijaset razloga ,da se njegovo ime ukloni iz naziva ulice . Jer takav smo mi narod ! Zar ništa nismo naučili iz bliske prošlosti . Svaki grad u državi je imao Ulicu Maršala Tita . I šta bi ? Odjednom Tito ne valja i daj , menjaj !

Pridošlica

20.02.2019. 15:49

Ispravno!Treba izmeniti imena svih ulica, koje podsećaju na Jugoslaviju.Ja bih isto tako jednu ulicu posvetio nama, koji smo došli u Beograd.Ipak smo mi lepša strana Beograda!

Simon

20.02.2019. 23:24

Otidjite u bilo koji hrvatski grad,pa pronadjite ako je ostalo jedno slovo od nekadasnjih naziva ulica po srpskim gradovima.