Србија извршила 90 одсто пресуда, још Закон о несталим бебама

Танјуг

18. 02. 2019. у 19:33

Србија извршила 90 одсто пресуда, још Закон о несталим бебама

Нелa Кубуровић, Фото Танјуг

Представници Европског суда за људска права констовали су данас на састанку са министарком правде Нелом Кубуровић да је Србија извршила 90 одсто пресуда тог суда за људска права

Представници Европског суда за људска права констовали су данас на састанку са министарком правде Нелом Кубуровић да је Србија извршила 90 одсто пресуда тог суда за људска права, те да би усвајање такозваног Закона о несталим бебама представљао позитиван сигнал Комитету министара Савета Европе да Србија поштује одлуке суда у Стразбуру.

Кубуровић је саговорницима указала на недвосмислену политичку вољу да се усвоји Предлог закона о утврђивању чињеница о статусу новорођење деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији (Закона о несталим бебама), који се већ налази у скупштинској процедури, саопштено је из Министарства правде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кубуровић: Испитивање порекла имовине уназад 10 година

Министарка очекује да ће предлог тог закона бити пред посланицима током првог редовног заседања.

Указала је да Предлог закона има позитивну оцену Савета Европе, да садржи одређене препоруке ЈУКОМ-а, као и да је на самом тексту предлога закона радила радна група састављена од представника свих релевантних институција и удружења родитеља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кубуровић: Оштрије казне преступницима ради превентиве

Представници Европског суда, које је предводио директор Директората за људска права Савета Европе Кристоф Пуарелна, истакли су да је Србија у многим случајевима предузела значајне кораке како би извршила пресуде Европског суда и позвала да то учини и када је овај закон у питању.

На састанку је указано да је Комитет министара позитивно оценио садржину предлога закона и у последњим одлукама позвао надлежне државне органе у Србији да хитно усвоје овај закон.

Предлог закона о "несталим бебама" Влада Србије је 8. марта упутила Скупштини Србије, али он још није усвојен.

Усвајање поменутог Предлога закона, представљало би извршење пресуде у случају у којем је суд 2013. године усвојио представку Зорице Јовановић и држави Србији наложио да јој исплати одштету, као и да законски и институционално реши питање несталих беба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације