Почео да ради колцентар за браниоце по службеној дужности

Танјуг

понедељак, 18. 02. 2019. у 18:09

Почео да ради колцентар за браниоце по службеној дужности

Фото Depositphotos

Кол центар Адвокатске коморе Србије за додељивање бранилаца по службеној дужности је почео да ради, што значи да сада судови, тужилаштва и полиција морају да позову исти телефон (011/4022030), како би им преко оператера био обезбеђен адвокат са листе бран

Кол центар Адвокатске коморе Србије (АКС) за додељивање бранилаца по службеној дужности данас је почео да ради, што значи да сада судови, тужилаштва и полиција морају да позову исти телефон (011/4022030), како би им преко оператера био обезбеђен адвокат са листе бранилаца по службеној дужности.

АКС сматра да је на овај начин обезбеђен транспарентан и правичан систем у оквиру којег ће бити стриктно поштован редослед адвоката са листе, а грађанима бити обезбеђена делотворна одбрана у кривичном поступку.

Увођењем обавезе свих органа да позивањем јединственог телефонског броја кол центра за постављање бранилаца по службеној дужности, отклања се један вишедеценијски проблем који је био потенцијални узрок корупције и волунтаризма приликом постављања бранилаца, наводи се у саопштењу АКС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ускоро само софтвер бира адвокате по службеној дужности

Кол центар АКС је заснован на стриктном поштовању редоследа адвоката на листи и обавези свих државних органа да приликом додељивања адвоката службену одбрану контактирају кол центар адвокатске коморе.

Према прописаној процедури, која је објављена на сајту коморе, овлашћено лице органа који позива оператера треба да се представи, каже број предмета за који тражи браниоца по службеној дужности и потребно време доласка браниоца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Branioci po službenoj dužnosti više neće raditi "preko veze"

Апликација кол центра, позив адвокату упућује два пута, а оба пута телефон звони девет пута.

Уколико се након другог циклуса позивања позвани адвокат не јави, апликација аутоматски позива наредног адвоката на одговарајућој листи бранилаца по службеној дужности.

Када оператер успостави везу са адвокатом преноси му назив органа који тражи ангажовање, број предмета и информацију о очекиваном времену јављања, али му не саопштава име осумњиценог/окривљеног лица нити кривично дело које се ставља на терет.

Уколико адвокат не прихвати одбрану по службеној дужности, оператер у апликацију уноси "не прихвата" и наводи кратак разлог не прихватања одбране по службеној дужности.

Када адвокат прихвати одбрану по службеној дужности, наводи време свог доласка у орган који ангажовање тражи, а оператер органу преноси податке и контакт телефон адвоката. Такође у апликацију уноси „прихваћено".

Сви телефонски разговори се снимају, а предности кол центра су многобројне.

Ова апликација је програмирана да аутоматски поштује редослед адвоката са листе бранилаца по службеној дужности и то без могућности оператера да види редослед и манипулише постављењем.

На бази података унетих у апликацију могуће је претраживање података и сачињавање статистичких извештаја по адвокату, органу који је именовао браниоца по службеној дужности, као и добијање података о свим именовањима/постављењима бранилаца по службеној дужности на дневном, месечном и годишњем нивоу.

Све полицијске управе, тужилаштва и судови обавештени су и поучени о начину коришћења кол центра, без којег више неће бити могуће ангажовати службену одбрану.

Службене одбране у адвокатури представљају загарантован извор прихода, јер адвокате у овом случају плаћа држава, односно орган који га је ангажовао.

Годинама уназад дешавало се да органи гоњења имају "своје" адвокате са којима сарађују што је стварало незадовљество међу њиховим неангажованим колегама.

Кол центар за постављање бранилаца по службеној дужности успостављен је на основу потписаног Протокола између Адвокатске коморе Србије, Министарства правде, Врховног касационог суда и Републицког јавног тужилаштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације