Витамин Д3 најмоћније je оружје против грипа

17. 02. 2019. у 17:02

Ауторски текст познатог интернисте реуматолога о превенцији и лечењу опасног обољења које коси и здраве

Витамин Д3 најмоћније je оружје против грипа

Фото Н. Фифић

У јеку епидемије грипа у Србији, када се свакодневно повећава број оболелих и умрлих од компликација ове болести, просто је невероватно да нико од врхунских стручњака - епидемиолога, инфектолога и других лекара клиничара чије су клинике препуне оболелих на респираторима, није до сада указао на праву превенцију и лечење. Осим упозорења о потреби неопходне вакцинације, коришћења маски за нос и уста, прања руку, избегавања великих скупова, што нису најефикасније препоруке у тренутку када је од грипа оболело скоро 105.000 људи, а 29 је умрло, јавност, нажалост, није чула ништа друго.

Шта да раде они који се нису вакцинисали против грипа, а изложени су ризику настанка болести, од које су посебно угрожена деца, млади? Где је медицински одговор када нам подаци говоре да смртност настаје и у групацији са појачаним имунитетом, а не само код старијих особа, код којих је смањен имунитет? Како избећи грип, и како се лечити ако се разболимо?


Грип је могуће победити једним леком, свима познатим витамином Д3, који има значајно имуномодулирајиће дејство - доводи до равнотеже имунитета ка нормали. Као Д хормон, има снажан ефекат стварања природног имунитета, који омогућава заштиту и лечење од многих вирусних и бактеријских инфекција без антибиотика, укључујучи и туберкулозу.


Скорашње студије у Европи и Америци показале су да особе које су узимале високе дозе витамина Д3, до 50.000 IU дневно, нису оболевале од грипа, и поред тога што су биле у контакту са оболелима, нити су код њих забележене неке нежељене реакције. Због тога се данас у тим земљама високе дозе витамина Д3 примењују у превенцији, пре и у току епидемија, јер су многе студије доказале да се грип чешће јавља код особа са дефицитом витамина Д3, и да је њихова смртност од грипа знатно већа.


Проф. др Зоран Анђелковић


Наш циљ у превенцији и лечењу грипа је да знатно подигнемо ниво витамина Д3 у крви, а то је могуће само применом високих доза. Оне се могу узимати на следећи начин:

* Предшколска деца до пет година 1.200 IU дневно ради превенције

* Одрасле особе без обзира на године живота од 2.000 до 4.000 IU дневно

* Особе које су у контакту са оболелима или имају симптоме грипа од 10.000 до 50.000 IU дневно

Пре њихове примене потребно је утврдити да ли постоје контраиндикације (камен у бубрегу, повишена концентрација калцијума у серуму, или болест паратироидне жезде). Потребно је, такође, одредити почетни ниво витамина Д3 у крви.

АУТОИМУНА ОБОЉЕЊА Високе дозе витамина Д3 значајне су и у лечењу аутоимуних болести. Пре 20 година у Клиници за реуматологију ВМА у Београду рађена је прва студија у свету о примени високих доза прохормона витамина Д3 у лечењу тешких облика реуматоидног артритиса који се није могао контролисати стандардном терапијом. Постигнут је позитиван ефекат у 89 одсто лечених пацијената. Високе дозе витамина Д успешно се примењују и код других аутоимуних болести, као што су мултипла склероза, уцерозни колитис (запаљење црева), псоријаза...

Терапију високим дозама треба спроводити у сарадњи са лекаром, који ће вас пратити у смислу могућих компликација, које су екстремно ретке. Али није излишно поменути и то да данашња медицина препоручује витамин Д3 у дози од 800 до 1.200 IU за превенцију остеопорозе, док су високе дозе означене као ризичне, што апсолутно није доказано. Заправо, нема препоруке за високе дозе, иако се само њима може деловати на гене који регулишу стварање антибактеријских и имунорегулаторних супстанци у организму.


ФЕБРУАР НАЈРИЗИЧНИЈИ

Постоје два разлога зашто се грип јавља у зимским месецима: вирус грипа је неотпоран на топлоту и не може да опстане у влажној средини, па се због тога јавља у сувим и хладним зимским данима, а болест настаје највише током фебруара, када је концентрација витамина Д3 у крви најнижа. Други разлог је што у току зимских месеци, од октобра до марта, наш организам не ствара витамин Д3, и зато је неопходно да га уносимо кроз суплементе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ZBOGOM SRBIJO

11.03.2020. 09:37

Ovo je apsolutno tačno. Prava je sramota koliko naši lekari zanemaruju ovo ili rade za farmakomafiju.