ГОДИШЊИЦА ТРАГЕДИЈЕ КОД ПОДУЈЕВА: Злочин пред очима КФОР-а

Драгана Зечевић

субота, 16. 02. 2019. у 13:46

ГОДИШЊИЦА ТРАГЕДИЈЕ КОД ПОДУЈЕВА: Злочин пред очима КФОР-а

Спомен обележје Мирјани Драговић погинулој путници / Фото: Д.З.

Родбина путника „Ниш експреса“ настрадалих у Ливадицама код Подујева не заборавља трагедију у којој је погинуло 12, а рањено 43 српских путника
Прокупље - Одједном живот око мене пуче и претвори се у пепео и прах. Моје срце куца али крв је стала - стихови на спомен обележју студентикње Мирјане Драговић из Лапљег села крај Грачанице , настрадале у аутобусу Ниш експреса 16. фебруара 2001. године у Ливадицама код Подујева осликавају трагедију и осталих путника погинулих у овом терористичком нападу на који су данас парастосом у цркви свете Петке у Лапљем селу и поменом на гробљу подсетили породице и пријатељи настрадлих путника.

Овај злочин, један од најтежих над Србима на КиМ по доласку међународне заједнице догодио се када је аутобус, први у колони од шест возила који је превозио расељене Србе са Космета избегле у централној Србији, који су у пратњи КФОР-а кренули на задушнице на КиМ, нагазио на мину постаљену у бетонској цеви постављеној у пропусту испод пута.


- Све се десило у трену. На неколико стотина метара од пункта КФОР-а на Мердару где су нас сачекали војици међународне мисије и у чијој смо пратњи кренули пут Космета само се зачула тупа експлозија. Уследили су јауци путника а њихова раскомадана тела летела су на све стране - присећа се Гордана Ђорић једна од путница овог аутобуса.

И сама тешко повређена, каже да јој се овај злочин дубоко урезао у памћење и да никада неће заборавити очи двогодишњег Данила Цокића који је пре експолозије трчкарао кроз аутобус нестрљив да стигне код бабе и деде у Липљану где је кренуо са родитељима да прославе рођендан његове мајка Снежане (27) која је била у осмом месецу трудноће. Ова пордица која је ускоро требало да добије још једног члана нестала је за трен. Али тај трен променио је животе и преосталих преживелих путника као и породица настрадалих који ни после осамнаест година нису дочекали правду за своје најмилије. Једини осумњичени за подметање експлозива, Фљорим Ејупи, Албанац из Подујева одлобођен је наводно услед недостака доказа, иако адвокати породица настрадалих тврде да докази постоје.

- На лицу места пронађен је опушак и ДНК анализом утврђено је да апипада Ејупију који је осуђеном у првостепеном поступку на 40 година али га је Еулексов суд ослободио – опомињу адвокати породица настрадалих који се надају Божијој казни за починиоце и налогодбодавце овог злочина, док породице жртава оптужују и КФОР чији су припандици, кажу, сасвим сигурно морали знати да се припрема напад јер су Албанци надомак њиховог пункта на Мердару допремили стотину килограма експлозива.

Гордана Ђорић једна од преживелих путница аутобуса Ниш експреса / Фото: Д.З.

Иначе, осим што нема казне за одговорне за ову трагедију путника, косовске власти не дозвољавају ни постављање спомен обележја тј. спомен плоче са именима настрадалих путника на месту трагедије коју је направио Канађанин, некдашњи припадник мисије УНМИК-а која се налази у цркви светог Николе у Приштини.


Поред возача атобуса Миленка Краговића, у овом терористичком нападу животе су изгубили Лазар Милкић, Ненад Стојановић, Драган Вукотић, Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Његош Цокић,Снежана Цокић, Данило Цокић и Вељко Станић, док је најмлађа жртва двогодишњи Данило Цокић.

Парастос у цркви у Лапљем селу / Фото: Д.З.

Подсећајући на овај један од највећих злочина по доласку МЗ на КиМ, Канцеларија за КиМ затражила је да поново буду отворене истраге свих злочина над српским народом и другим неалбанцима на Косову и Метохији, јер како опомињу, док год то не буде учињено Косово и Метохија ће бити уточиште и сигурна зона за зликовце и терористе.

- Нема тог циља који оправдава покоље цивила и нема те политичке идеје која може бити изговор за заташкавање оваквих злочина - истичу из Канцеларије за КиМ и додају да идеологија која је била изговор и оправдање за напад на аутобус у Ливадицама и данас је жива и манифестује се кроз систематско обесправљивање и застрашивање српског народа на Косову и Метохији а да је у таквој атмосфери немогуће очекивати било какву нормализацију односа и стварање мирнодопског друштва на Косову и Метохији.

Са једног од парастоса у Лапљем селу / Фото: Д.З.


НЕСПОСОБНОСТ ДА СЕ КАЗНЕ ПОЧИНИЦИ

- Злочиначки бомбашки напад на аутобус „Ниш експреса“ у селу Ливадице код Подујева раскринкао је и природу и намере албанских сепаратиста, а чињеница да починиоци до данас нису кажњени сведочи о потпуној неспособности привремених институција самоуправе у Приштини да се суоче са злоделима почињеним у име такозваног независног Косова - наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ и додаје да суочавање са прошлошћу кроз процесуирање злочина над српским цивилима почињених током рата и по његовом окончању јесте предуслов српско-албанског помирења, и без тога не може бити створен поуздан и трајан основ за будући суживот народа на Косову и Метохији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sneki

16.02.2019. 14:31

Od koga očekujemo pravdu? Zar od zlikovaca koji su i sami činili, a i dalje čine zločine širom sveta

Драган Јовановић

16.02.2019. 16:40

Оваква злодела не смеју бити ни заборављена ни опроштена. А они који су знали да се злочин припрема а нису реаговали подједнако су криви као и починиоци.