АДВОКАТ ЕРИК ДИПОН МОРЕТИ: Косово Поље је прелепо, то је ваше родно место

Горан ЧВОРОВИЋ

субота, 16. 02. 2019. у 09:02

АДВОКАТ ЕРИК ДИПОН МОРЕТИ: Косово Поље је прелепо, то је ваше родно место

Фото Г.Чворовић

Ерик Дипон Морети, француски адвокат који заступа Црвену звезду, за наш лист: Бранио сам чак и једног Србина из Призрена. Тужба против црвено-белих је без основа

ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

АДВОКАТ Ерик Дипон Морети, који брани интересе Црвене звезде у оптужбама за наводно намештање резултата меча Лиге шампиона против Пари Сен Жермена, права је институција у Француској. Један је од најуспешнијих у својој професији, толико, да је добио надимак Ослободитељ. Познато је ТВ лице из многих великих случајева у овдашњој јавности, али и као глумац у филмовима. Често је на насловним странама часописа. Пише књиге, воли кориду и лов соколовима.

Иза себе има многобројне победе у судници. Његови клијенти били су, међу осталима, и чувени Бернар Тапи, бивши француски министар буџета Жером Кајизак, оптужен за утају пореза, трејдер Жером Кервијел, који је изгубио скоро пет милијарди евра на штету банке Сосијете женерал, брат терористе Мохамеда Мераха, Иван Колона, оптужен за убиство префекта Клода Ерињака на Корзици 1998. године, фудбалер Карим Бензема, који је ослобођен у секс-афери. Заступао је и Николу Карабатић који је у групи рукометаша био оптужен за намештање резултата због клађења, а све се завршило тако што је платио само казну од 10.000 евра.

Када је преузео Звездин случај, из његове адвокатске канцеларије су, између осталог, саопштили да ниједан елемент не омогућава да се одрже оптужбе које су, како су нагласили, резулат анонимне, клеветничке и злонамерне дојаве, због чега је покренута тужба с циљем да се одбрани углед клуба.

* Како сте се одлучили да браните Црвену звезду?

- Једноставно, затражили су из клуба од мене да то урадим, и ја сам прихватио. Цела та прича, око ове афере, је, у потпуности, без икаквих основа. Правда је на нашој страни и чврсто сам уверен да ће пресуда то потврдити. Надам се да ће бити изречена што пре!

* Такође сте бранили и Николу Карабатића, који има српско порекло. Је ли то случајност?

- Ништа није случајно у животу! Пол Елијар је говорио да у животу нема случајности, већ само лепих сусрета. И Карабатић у себи обједињује више култура, као и ја. Италијанског сам порекла. Велика је предност када у себи носимо две културе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗВЕЗДА ПОДНЕЛА ТУЖБУ: Адвокат Ерик Дипон Морети потврдио “Новостима” да су га црвено-бели ангажовали

* Познајете ли Србе и Србију?

- Открићу вам да сам једном, давно, пре много година, био у Србији. Ангажовали су ме да браним једног Србина који је био заточен у Призрену. Затвор су држали Немци. На терет му је стављано да је убио неког Албанца. Одлично се сећам тог случаја. Била су два извештаја судских вештака. Албански је жртву видео без ушију, а други са оба уха! Отишао сам том приликом у Косово Поље. Био сам импресиониран. То место, које за Србе представља колевку нације, заиста је невероватно. Обишао сам и манастире. Био је то фантастичан тренутак у мојој професионалној каријери. Носим прелепе успомене.

* Јесте ли скоро били у Београду?

- Намеравао сам да одем на меч у децембру између Црвене звезде и ПСЖ. Нажалост, нисам могао да дођем, јер сам био притиснут обавезама. А баш сам хтео да уживам у тој утакмици! Волим фудбал. Иван Ћурковић из Сент Етјена је обележио цело моје детињство. Био је још један српски фудбалер, не сећам се више имена, који је изводио корнере као нико други. Погађао је гол директно из угла, са лоптом која је имала очи.

* Србија има доста посла и са Хашким трибуналом. Шта мислите о овом суду у ком нестају сведоци и докази, а пресуда се практично унапред пише?

- То није модел за правосуђе. Погледајте само шта се тамо догађа с бившим председником Обале Слоноваче Лораном Гбагбоом. Ослобођен је, а и даље је затворен! То је добра илустрација како ова институција функционише на крајње чудан начин. Има људи који су тамо године провели у притвору без пресуде. Припадам земљи која је ратификовала Конвенцију за заштиту људских права и основних слобода. А она предвиђа да оптуженима треба да се суди у разумном року.

* Бранили се многе познате и богате људе, али, занимљиво, и много сиромашних, неке од њих чак и бесплатно. Има ли то везе с тим што потичете из скромне породице?

- Догађало се, заиста да неке клијенте заступам и без надокнаде. Једноставно, покушавам тако себи да обезбедим место у рају! Шалу на страну, врло је могуће да у томе улогу има и моје порекло. Сви смо ми огледало средине из које долазимо, продукт нашег наслеђа. Лекари и адвокати припадају професијама у којима, с времена на време, треба да учине такав гест. Правда и здравље су битнији од новца у хијерархији животних догађања. У сваком случају, оно што понекад не наплатим сиромашном, с друге стране надокнадим код богатог! Сви ми у себи имамо један део светлости, и један део таме. Никада не треба људе сврставати у категорије. Има лоших људи и међу богатима и сиромашнима, као што има и добрих и поштених и код једних и код других.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "СРБИ ДОБРИ САМО КАД СЕ ГИНЕ": Французи се дивили нашем војнику, јер није тражио ништа сем хлеба

* Кад смо код сиромашних, шта мислите о покрету "жутих прслука" у Француској?

- Нису сагласни. Проблем је у томе што другој страни не нуде једног саговорника. Има неких легитимних захтева међу онима које су изнели, док су други прилично чудни за демократско друштво.

* И, има ли правде на свету?

- Једнакост у праву, која је настала у време просветитељства, проистекла је из права трговине. Једнаки смо, па можемо да послујемо. Али, људи у животу нису једнаки. Неки су лепши, неки богатији, неки паметнији. Неки имају више среће, други мање. Правда је хиљадугодишња грешка којом се администрацији приписује врлина, говорио је француски судија и писац Казамајор. Правда зависи од много чега. Она је потпис онога који је доноси. Ако паднете на доброг судију, спасени сте. Ако паднете на лошег, пропали сте. Као када вам се лети на плажи догоди срчани удар. Ако вам у помоћ прискочи добар лекар хитне помоћи, живи сте. У противном, умирете. Таква вам је правда!

ЖИВЕТИ КАД ГОД ИМАМО ПРИЛИКУ

* ВОЛИТЕ лов, пишете књиге, глумац сте. Колико личности има у вама?

- Познајете ли некога ко је састављен од једног комада? Само постоје људи који немају прилику да испоље нешто друго од онога на шта их живот приморава, и они други. Имам срећу да се бавим послом који ме пасионира. Истинска је привилегија та слобода која ми омогућава да радим оно што желим. Људи који проводе живот радећи посао који не воле, с пуно достојанства хранећи своју породицу, немају, нажалост, ту срећу. Баш сам ових дана сазнао да је преминуо мој добар пријатељ. Треба живети, кад год за то имамо прилику.

ВИШЕ НАС СПАЈА НЕГО ШТО НАС РАЗДВАЈА

* КОЛИКО има истине у томе да су Срби и Французи слични по менталитету?

- Када је Алберт Ајнштајн, који је био ожењен Српкињом Милевом Марић, дошао у САД, попуњавајући упитник за зелену карту у квадратић са назнаком "раса", уписао је - људска. Раздвајају нас различите културе или пејзаж. Нисмо исти ако смо рођени на обали, у насељу око великог града, или у Фиренци. Али, има много више ствари које нас спајају, него које нас раздвајају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)