ОКО 350.000 радника у Србији који раде за најнижи гарантовани износ током ове године може да очекује још једно повећање плате. Како је у среду најавио председник Србије Александар Вучић, са садашњих 27.000 износ ће бити повећан на 30.000 динара.

Прочитајте још: Председник: Минималац са 27.000 иде на 30.000 динара; У СНС ће позиције заузети млади и неукаљани људи

- То је важно за оне који имају најнижа примања као што су радници на пословима одржавања, попут чистачица - рекао је председник.

Према Закону о раду, минимална цена рада утврђује се у септембру текуће године за наредну, а процедура налаже да Социјално-економски савет најкасније до 15. септембра предложи Влади износ који ће важити од 1. јануара следеће године. Уколико се чланови СЕС-а не договоре, као што се дешавало много пута у протеклих неколико година, онда Влада "пресече" и сама утврди минималац.

Постоји, међутим, одредба по којој се може и ванредно кориговати најнижи гарантовани износ. То се дешава у случајевима када дође до драстичног увећања цене потрошачке корпе, односно цена на мало, или БДП, али се ретко посезало за оваквим решењима.

ЗА ТРИ ГОДИНЕ СКОК 28 ОДСТО У последње три године минималац је повећан 28 одсто, а просечне плате у том периоду су увећане 10 одсто. Цена рада по сату сада је 1,3 евра.

Прочитајте још: ПЛАТА ВЕЋА ЧАК ТРИ ПУТА: Американци и у Србији траже вајбер-дадиље

Душко Вуковић, потпредседник већа Савеза самосталних синдиката Србије, каже, за "Новости", да је изненађен најавом да ће доћи до ванредног повећања минималца, пошто су они јесенас током последњих преговора тражили већи проценат увећања, али им надлежни нису изашли у сусрет.

- Свако повећање зарада запослених требало би гледати са позитивне стране - каже Вуковић. - Став синдиката је да минималац не сме да буде ствар политичке воље и социјална категорија, већ искључиво економска. Потрошачка корпа износи око 37.000 динара и ми остајемо при ставу и да зарада за најједноставнији рад мора да достигне тај ниво.

У септембру 2018. минимална зарада је увећана за 12 динара по сату, а нови износ од 155 динара почео је да важи од 1. јануара 2019. године. То значи да за месец дана радници на најједноставнијим пословима могу да зараде 27.072 динара. Последњи износ утврдила је Влада, пошто социјални партнери нису успели да се договоре. Утврђен је износ који је за 8,6 одсто виши од тадашњег, иако су синдикални представници током преговора тражили најмање 10 процената увећања.