ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ ПОКАЗУЈУ: Последица НАТО бомбардовања пораст малигних болести код деце

Танјуг

12. 02. 2019. у 15:04

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ ПОКАЗУЈУ: Последица НАТО бомбардовања пораст малигних болести код деце

Фото: Д.Миловановић

Председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић каже да прелиминарни резултати научно-медицинске студије показују значајан пораст малигних обољења код деце од пет до девет година
Председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије Дарко Лакетић каже да прелиминарни резултати научно-медицинске студије показују значајан пораст малигних обољења код деце од пет до девет година.


Он каже и да студија још није завршена, већ да су ово само први резултати, а да ће коначни резултати показати какве су последице по здравље становника и по животну средину изазвале НАТО бомбе.

Студија се ради у сарадњи са Институтом за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", а Лакетић каже да су користили специфичну методологију за доказивање учесталости оболевања деца у одређеној генерацији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: По оболевању од рака смо на 12. месту у Европи

"Ризик за оболевање је требало да буде исти за различите генерације у истом узрасту. Међутим, уколико одређена генерација показује појачану стопу оболевања у одређеном узрасту у односу на другу генерацију ми сумњамо да је неки фактор деловао на ту децу и довео до појачаног оболевања", рекао је Лакетић за Тањуг.

Подсећа да су током НАТО бомбардовања гађана складишта нафте, нафтна постројења, Петрохемија, Рафинерија нафте Нови Сад, трафостанице, фабрике боја и лакова, када се у спољшњу средину ослободио велики број токсина.

"Не говорим само о осиромашеном уранијуму као фактору и узрочнику болести, већ говоримо и о отровима који такође делују синергистично са њим. Гледајући осиромашени уранијум и код њега је карактеристична и снажнија та хемијска компонента од радиолошке", појаснио је он.

Начелница Одељења за неуроонкологију Клиницког центра Србије Даница Грујичић, која је и чланица Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања, рекла је за ТВ Прву да су клиницари већ увидели да су малигне болести све чешће, да захватају све млађу и млађу популацију и да су све агресивније.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Рак све више напада децу

То је посебно било изражено измеду 2007. и 2012. године и то посебно када су тумори мозга у питању.

“Ми знамо да је наступило огромно загађење у априлу 1999. године. Чак је и садашњи руководилац УНЕП-а, који је био тада овде, рекао да се ради о еколошкој катастрофи регионалних размера", истакла је она.

Да је геноцидно то што је НАТО урадио током бомбардовања, како каже, говори и сама чињеница да су гађали све оне циљеве који су били на мапи хазарда.

"На ту мапу се стављају постројења која ако уништите некаквом експлозијом, она доводе до еколошке катастрофе. Они су то намерно радили. Намера им је била геноцидна, они су од нас направили један експериментални полигон”, навела је Грујичићева.

Додаје да мора да се уради једно детаљно и математички прецизно испитивање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Gen52

12.02.2019. 15:26

U današnjoj emisiji na Prvoj tv kod Jovana i Sradjana, gostvali su g-din Laketić, načelnik ABHO pri tadašnjoj vojsci SRJ i izvesni profesor u penziji, čije ime nažalost nisam upamtio. Taj po meni Natovski i proamerički plačenik je svo vreme negirao da je usled bombardovanja povečan broj malignih obolenja. To je tako upadljivo bilo da je plaćenik, jer u jednom mentu samo što nije rekao "milosrdni andjeo" nije nas bombardovao, da smo to sve izmislili i izmišljamo mi, Srbi. To je velika sramota.

Gen52

12.02.2019. 15:34

U emisiji na Prvoj tv kod Jovane i Srdjana gostovao je izvesni nato plaćenik, naučnik, koji je tako očigledno i dsko branio i uporno negirao da je u Srbiji usled nato bombardovanja povečan broj malignih obolenja. Njegovom "mišljenju" i tvrdnji suprostavli su se i ispravllja ga g-din Laketić i bivši načelnik ABHO pri vojsci. Nemogu da shvatim da jedan, po meni, nazovi naučnik, umesto da pomogne obolelima i državi u kojoj je stekao diplomu, on otvoreno priča da je to laž.

VEK

12.02.2019. 15:47

u poslednjih 15 god. u Sremskom selu od 900 ( devet stotina ) stanovnika bilo je oko sto trideset sahrana, više od polovine bili su mlađi od 60 god. amerika i engleska nisu nit će biti zemlje proleterske al su zato istinski ZLOTVORI .

Крле

12.02.2019. 17:36

Име тог "научника" је Зоран Радовановић. Потражите његов текст "Осиромашени уранијум и обогаћена машта" и стећи ћете тачно слику о каквој особи се ради. Нема апсолутно никакве сумње чију агенду он заступа.