Хоће ли Србија предати Гурија Американцима?

С. РОВЧАНИН ТОМКОВИЋ В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

12. 02. 2019. у 09:02

Пред Скупштином уговор о екстрадицији држављана између Србије и САД

Хоће ли Србија предати Гурија Американцима?

Драган Радосављевић Гури Фото А. Стојановић

СРБИЈА и САД изручиваће своје држављане једна другој уколико их нека од њих затражи за кривична дела са запрећеном казном од најмање годину дана затвора. Ово је суштина Уговора између наше земље и Америке о изручењу који је на дневном реду Скупштине, а чија ће примена почети уколико добије подршку посланика.

Документ је изазвао полемику да ли се између његових редова крије намера за изручење осумњичених у случају убиства браће Битићи, у јулу 1999, и напада на америчко дипломатско представништво у Београду, 2008. године - што су два случаја чије решавање захтева свака администрација Беле куће. Недавно је Стејт департмент забранио улаз у САД Драгану Радосављевићу Гурију и члановима његове породице, под сумњом да је некадашњи командант Жандармерије повезан са страдањем Битићија.

Уговор предвиђа да држављанство не може бити сметња за изручење. Ипак, ово правило не мора да се односи на дела извршена пре 1. јануара 2005. године.

- Уговор који предвиђа изручење држављања без обзира на националност деловаће ретроактивно у односу на сва кривична дела која су у њему побројана, са једним изузетком. Члан 21 прецизира да ће замољене државе имати дискреционо право да одбију изручење за кривично дело извршено пре 1. јануара 2005. То би у пракси требало да значи да САД или Србија могу да одлуче да ли ће тражено лице изручити или не, чак иако су испуњени сви услови за изручење које утврђује суд - речено је "Новостима" у Министарству правде. - Треба напоменути да је начело Non bis in idem (нико не може да буде осуђен или да се против њега два пута води поступак за исто кривично дело), загарантовано новим Уговором.

НЕ ВАЖИ ЗА ПОЛИТИЧКА ДЕЛА У УГОВОРУ чији су потписници министарка правде Нела Кубуровић и амбасадор САД Кајл Скот, наводи се да се могу тражити починиоци кривичних дела: убиство, силовање, узимање талаца, употреба експлозива, злочиначко удруживање... Од екстрадиције се изузимају осумњичени за политичка дела, као и за повреду војних дужности.

То значи да они који су ослобођени за убиство браће Битићи и паљење амбасаде не могу бити поново процесуирани у Америци. Али зато, према уговору, САД евентуално може тражити неке друге људе, за које сматра да су умешани. Србија би могла и да искористи дискреционо право и да одбије евентуално изручење осумњичених за убиство Битићија.

Иначе, још 1901. две земље су потписале Конвенцију о издавању криваца, чија је примена почела годину дана касније.

- Било је потребно унапредити правни оквир сарадње у складу са савременим законодавством и прилагодити га актуленом кривично-правном животу. У жељи да се обезбеди делотворнија сарадња између држава у борби против корупције, криминала и тероризма, закључен је нови уговор. Таксативно наведена кривична дела за која се могло тражити изручење у Конвенцији из 1901. проширена су на скоро сва која познају законодавства Србије и САД - објашњавају у Министарству.

Сличне уговоре Србија има са Хрватском, БиХ, Црном Гором и Македонијом.

Паљење Амбасаде САД у Београду Фото М. Анђела

ПРВО НАЋИ ОДГОВОРНЕ ЗА БОМБАРДОВАЊЕ

ЛИДЕР радикала Војислав Шешељ рекао је јуче да парламент не би смео да усвоји уговор:

- Прво ће уследити захтев за изручење убица браће Битићи, али не оних за које српски органи утврде да су починиоци, већ оних за које Американци кажу да су осумњичени. Онда ће тражити изручење осумњичених за паљење амбасаде, а на такав захтев би требало одговорити да ћемо их испоручити када САД нађе одговорне за бомбардовање кинеске амбасаде у Београду, 1999.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Војин

12.02.2019. 09:43

Када Американци изруче нашем правосуђу пилоте који су бомбардовали болнице, школе, возове, избегличке колоне, онда ће и Србија изаћи у сусрет америчким захтевима. Усвајањем оваквог закона, значило би да ми прихватамо као оправдану агресијуна Србију и тај закон би требао бити заобилазни пут оправдања агресије, који није постигнут признавањем Косова.

Gavrilo Princip

12.02.2019. 09:44

U prevodu - mi ćemo njima isporučivati naše ljude a oni nama svoje neće. I hoćemo li odmah tražiti izručenje Veslija Klarka i Ričarda Holbruka?

bigserb

12.02.2019. 10:50

@Gavrilo Princip - Richard Holbruk je pokojnik vec skoro 10 godina, sta ce ti on? Klintona treba traziti, Olbrajtovu, novinarku CNN-a Kristijan Amanpur i slicne koji su lazima i podmetacinama huskali svet protiv Srba i Srbije!

Dane

12.02.2019. 09:48

Neka nam oni izruce Klintona , Olbrajtovu i jos ponekog generala koji je komandovao bombardovanjem Jugoslavije, pa cemo biti kvit.

BORKO

12.02.2019. 10:18

Guri je suvo zlato. nema cenu. zar i ti sine brute. tu smo gde smo i za nigde nismo.

Flash

12.02.2019. 10:23

Poznato je da zarad novca i vladti prodajemo SVE. Karadjordje Milosevic Karadzic Mladic, obzira na njihova dela ili ne dela ... Nijedan baros nije toliko dupeluzacki prema vlasti i novcu ZATO SMO BILI I ISTAJEMO TU GDE JESMO

srbija

12.02.2019. 10:44

Braca Bitici mozda jesu drzavljani i gradjani amerike,mozda su u tom smislu povlasceni ali oni su na Kosmetu nosili uniformu i pusku teroristicke organizacije i kao takvi su odstranjeni u legitimnoj policijskoj akciji.Objasniti im to sto jasnije i sto detaljnije.Jedna je Srbija.

Dragan Pik-lon

12.02.2019. 10:48

Ricard Holburg je odavno u vecnim lovistima.Koja su se na zalost SAD-ma proredila gore na nebesima.Nema vise bizona i jelena ostali su samo krokodili.Ovaj novi zakon trebamo potpisati sa Trampovom administracijom oni nam trebaju da podrze pravdu oko resavanja najtezeg srpskog pitanja -K o s o v a .Ne trebamo biti taoci par kriminalaca.Osim toga mozemo naci modus vivendi i da zakon vazi od dana potpisa sto je logicno.To iz 1901.ne vazi jer su SAD-ve priznale Pristinu.To jest cepanje Srbije...!!!

Gen52

12.02.2019. 10:56

Bićemo najveći svetski moroni i debili ako sa amerima potpišemo takav sporazum!!! Ministarka pravde da potpiše sporazum sa ambasadorom? Pa, molim vas gde ima to još u svetu? Može u kolonijama. Pošto nas ameri tako tretiraju zato to i predlažu. To je kaubojska drskost i bezobrazluk.

branko m

12.02.2019. 11:21

..ako ovo usvoje u Skupstini a sva je prilika da hoce, zbogom pameti, moralu, i patriotizmu...

5C

12.02.2019. 16:28

@Sankcije , a mi se podgojili - ...a sto nebi spavao!?Spava bolje nego iko od nas,mislite da njega i slicne muci savjest?Njima je to u genima i njima bi se poremetio san kad nebi masakrirali i unistavali po svjetu

Мр Радомир Шћепановић

12.02.2019. 12:08

Da li to znaci da ce USA ispruciti Klintonove,Olbrajt,Klarka,pilote koji su bombradovali Srbiju?

Joca. Beograd

12.02.2019. 13:07

Izdali smo sve koji su bili vredni, zašto ne bi smo i ovoga ako je vredan nešto ?