Две нове методе лечења на Институту Дедиње

Танјуг

понедељак, 11. 02. 2019. у 20:41

Две нове методе лечења на Институту Дедиње

Фото Н. Скендерија

Ротациона атеректомија лечи болест периферних артерија, која неретко води ка ампутацији одређених екстремитета, данас је изведена код пацијента Александра Ђурковића
Две нове методе лечења, ротациона атеректомија - која се примењује у лечењу периферних артерија и "no touch" процедура, која "чува" бајпас "од додиривања" и тиме му продужава век трајања, изведене су данас на Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње".

Прочитајте још:
У КЦС спремни за 113.000 прегледа

Те процедуре извели су доктори те установе, уз подршку стручњака из иностранства, проф. др Домингос Рамос де Соузом са клинике Оребро у Шведској и др Винка Виђака из Храватске.

Ротациона атеректомија лечи болест периферних артерија, која неретко води ка ампутацији одређених екстремитета, данас је изведена код пацијента Александра Ђурковића, који већ 33 године болује од дијабетеса.

Сат времена након операције, Ђурковић у изјави за Танјуг каже да се одлично осећа и да је интервенција апсолутно безбедна и безболна.

Прочитајте још:
Инхалација за три минута

"Интервенција је мени спасила ногу, можда и живот. Већ 33 године сам дијабетичар и то су последице. Колико год да контролшете ову болест, на крају се ипак појаве компликације", рекао је Ђурковић.

Ротациона атероктомија је процедура која омогућава "прочишчавање" и одпушавање периферних крвних судова, појашњава др Драган Сакић, који је данас уз помоћ колеге из Загреба др Винка Виђака извео ту интервенцију.

"Процедура је стандардна, а њена предност је што нема потребе да се ставља стент. Задовољан сам, јер се ради о пацијенту који је дијабетичар од своје 25 године", рекао је Сакић.

Другу интервенцију, "no touch" методом данас је извео начелник Института "Дедиње", доц Миодраг Перић са родоначелником те методе проф. др Домингос Рамос де Соузом.

Како је рекао, нова процедура ће потиснути досадашњи начин "узимања" вене, како би послужила као венски графт, односно бајпас.

"Ми ову технику можемо врло лако да прихватимо. Изузетно је едукативно и мислим да ће убуће они који се одлуче за ову технику омогућити болесницима бољу и функционалнију прогнозу после операције", рекао је др Перић.

Како каже, ова процедура увелико је прихваћена у свету и "чува" бајпас од додиривања, чиме се продужава његов век трајања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације