У циљу сузбијања и спречавања ширења заразне афричке куге свиња (АКС) у Србију, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издало је наредбу о предузимању низа мера које се превасходно односе на строгу контролу промета и увоза живих свиња и производа свињског порекла у земљи.

Према наредби, увозна дозвола може да се изда ако не постоји ризик по здравље животиња што се утврђује у складу са Законом о ветеринарству и Директивом Управе за ветерину којом је јасно прецизирано поступање по сваком захтеву.

Наредбом се забрањује слободан увоз и провоз пошиљака пореклом из земаља или подручја захваћеним афричком кугом свиња, а за сваки конкретан случај издаје се увозна дозвола.

Такође, одређена су два подручја - подручје умереног ризика и подручје високог ризика и донете мере које се спроводе на тим територијама.

Дефинисане су мере које се спроводе након потврде првог случаја те заразне болести и активности на зараженим подручјима и периоди трајања мера забране и ограничења.

Како се наводи, наредба је донета због погоршања епизоотиолошке ситуације у региону (Мађарска, Румунија, Бугарска), и непосредне опасности од појаве ове болести у нашој земљи.

''''Неоходно је налагање конкретних мера које треба да спроводе све релевантне институције и организације поред Министарства, тако и власници и држаоци животиња, ловци и корисници ловишта'''', стоји у саопштењу Министарства.

Илустрација / DepositphotosАКС је заразна вирусна болест домаћих и дивљих свиња која се преноси контактом заражених са здравим свињама, контаминираном храном и водом, одећом и обућом, инфицираним предметима и опремом, превозним средствима, стајњаком, глодарима, инсектима.

За ово обољење не постоји терапија нити вакцина, а у случају појаве болести спроводе се радиклане мере уништавања животиња на зараженом подручју.