Професор из Бостона лечи дечја срца, сам платио пут у Београд

Б. Радивојевић

четвртак, 31. 01. 2019. у 16:07

Професор из Бостона лечи дечја срца, сам платио пут у Београд

Фото Институт за мајку и дете Уз професора Берда у операцији учествовао тим наших лекара

Све операције доктора Берда коштале РФЗО колико стаје једна у иностранству. Један од најпознатијих светских кардиохирурга у Институту за мајку и дете оперише шест пацијената са тешким аномалијама

ШЕСТОРО деце с најтежим урођеним манама на срчаним залисцима, међу којима је и једна беба од шест месеци, добило је прилику да их оперише један од најбољих стручњака за реконструкцију залистака код најмлађих - професор др Кристофер Берд из Бостонске дечје болнице, која је више пута проглашавана за најбољу дечју болницу у САД. Он је у Институт за мајку и дете дошао на позив проф. др Миле Стајевић, кардиохирурга. Сам је платио трошкове пута и смештаја, а хонорар који ће РФЗО исплатити стручњаку из Бостона за шест интервенција мањи је од цене једне овакве операције у иностранству.

За ово шесторо деце постојала су само два решења - или да се упуте у стране центре на лечење или да их неко од светских дечјих кардиохирурга са великим искуством оперише овде. Друга варијанта је јефтинија, а и пружа шансу нашим лекарима да се обуче за збрињавање случајева какве не виђају често.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Besplatni saveti kardiologa povodom Svetskog dana srca

- У среду је оперисано једно, а у четвртак двоје деце. Данас је на програму још двоје, а сутра једно - прича, за "Новости", проф. Стајевић, начелница Одељења за кардиоторакалну хирургију. - Сви они су били потенцијални кандидати за слање у иностранство. Код њих су операције залистака и опструкција излазног тракта леве коморе компликоване из више разлога: те мане су ретке, а ми их, с обзиром на величину наше земље, не виђамо често. Постоји врло мало варијанти шта код таквих пацијената може да се ради. Вештачки залистак не може да се уграђује деци.

Ово је трећа посета професора Берда Институту за мајку и дете. Током прошле је оперисао углавном аортни, а сада оперише митрални залистак.


                                                                                               проф. др Кристофер Берд

- Привилегија је да радимо са најискуснијима за ову врсту патологије - каже професорка Стајевић. - Некако се у целој нашој екипи подигне елан, разменимо искуства и протоколе са гостима из света и у вези са другим врстама патологије.

Шесторо деце које оперише професор Берд старости су од шест месеци до 18 година. Професор др Владислав Вукомановић, кардиолог, управник Педијатријске клинике, каже, за "Новости", да је у већини случајева реч о реинтервенцијама на залисцима, чак и код бебе која је једном већ оперисана.

- Наши кардиохирурзи имају искуства и иначе раде операције залистака, али ово су изузетно компликовани случајеви - прича професор Вукомановић. - Професорка Стајевић, др Игор Шехић и др Иван Диздаревић, лекар на специјализацији из кардиохирургије, с нашим тимовима анестезиолога, анестетичара и перфузера, активно учествују у свакој операцији коју под контролом ултразвука изводи проф. Берд, што је веома значајно за савлађивање и оних захвата које иначе нисмо у прилици често да радимо.

НА ЗАХВАТ У ПРВОЈ ГОДИНИ

СА урођеном срчаном маном, према речима професора Владислава Вукомановића (на слици), рађа се осморо на 1.000 живорођене деце, а четвртина већ у првој години мора на операцију или интервентну кардиолошку процедуру.

- Код нас се годишње роди око 550 деце са урођеним срчаним манама, од којих од 150 до 200 мора на операцију или интервентну процедуру у првој години живота, а касније и на већи број њих. На две дечје кардиохирургије: у "Тиршовој" и код нас у Институту, годишње се уради 350 интервенција, рачунајући и пацијенте из Републике Српске, Црне Горе, Македоније и БиХ.проф. др Мила Стајевић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)