Истрага о бебама у замрзивачу

В. Ц. С. - Г. Ћ.

25. 01. 2019. у 21:33

Истрага о бебама у замрзивачу

Фото Н. Фифић

Члан Републичке комисије за нестале бебе Радиша Павловић изјавио да се у болници налази још један кухињски замрзивач пун кеса

ПОРЕД замрзивача са остацима 13 беба, које су крајем прошле недеље нађене на патологији Опште болнице у Краљеву, налази се још један кухињски замрзивач пун кеса. У болници тврде да је у питању патохистолошки отпад, а Радиша Павловић, члан Републичке комисије за нестале бебе, не искључује могућност да и ту има мртворођенчади, што ће утврдити истрага.

Истрага би, додаје, требало да докаже и сазнања Комисије да, наводно, за најмање три бебе не постоји сагласност родитеља да их болница сахрани, као и да је, поред живорођеног одојчета нађеног на депонији, које је касније преминуло, још једна од преосталих 12 беба жива рођена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Краљево: Једно новорођенче нађено поред контејнера, 12 нису хтели да преузму родитељи (ФОТО)

- Папири у које смо имали увид показује да код беба није рађена детаљна обдукција. Родитељи који нису хтели да преузму и сахране мртворођену децу, нису потписали класичне изјаве одрицања од беба, већ им је дат унапред припремљен формулар. Једно од питања било је "да ли желите обдукцију", иако је она законом обавезна - каже Павловић, и додаје да о овоме није био обавештен Центар за социјални рад, здравствена, ни санитарна инспекција, иако је требало.

Као представник Државне комисије позива тужилаштво да у истрази, када буду утврђивали да ли су то заиста деца родитеља наведених у протоколима, користе узорке ДНК са нађених остатака. Због покушаја "заташкавања случаја", Павловић позива и министра здравља да смени директора Мрвића.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У КРАЉЕВАЧКОЈ БОЛНИЦИ ТВРДЕ: Бебе у "фризу" чекале пропис

- То су све глупости и бесмислице. Немам ту више шта да коментаришем, нек надлежни државни органи раде свој посао и утврде чињенице - кратко нам је одговорио др Зоран Мрвић, директор Опште болнице "Студеница".


СУМЊИВО СПАЉИВАЊЕ?

ПРЕ него што су почели да одлажу мртворођену децу у замрзиваче, чекајући градску одлуку о сахрањивању, у краљевачкој болници су их спаљивали. Павловић се пита да ли су родитељи дали сагласност за спаљивање или их је болница обманула да ће их сахранити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације