Mали издавачи остају ван школа

Љ. БЕГЕНИШИЋ

23. 01. 2019. у 17:02

Mали издавачи остају ван школа

ЕКОНОМИЧНО Исти уџбеници важиће и догодине Фото Н. Фифић

Нови уџбеници за први и пети разред неће бити штампани, иако је то предвиђено законским одредбама. Министарство неће расписати конкурс за нове наслове, бринући о родитељском буџету

УЏБЕНИЦИ за први и пети разред које су школе одабрале за ову школску годину остају у употреби и у школској 2019/2020. Неће бити новог избора уџбеника, због потребе да се на овај начин пружи финансијска подршка родитељима. Допис са овим садржајем послало је Министарство просвете основним школама, а у њему се још наводи да ће уџбеници које су школе одабрале од школске 2016/2017. до школске 2018/2019. бити у употреби до промене програма наставе и учења.

Ова одлука погодила је мале издавачке куће, које су, поштујући законске одредбе, већ кренуле у припрему и презентацију уџбеника за први и пети разред, надајући се да ће догодине део школа изабрати њихова издања. Закон о уџбеницима прописује да се за школску годину у којој се први пут примењују нови наставни планови и програми уџбеници бирају на једну годину. После тога, расписује се конкурс, а одабрани уџбеници важе више година.

- Не знам на којој логици се заснива образложење Министарства да жели финансијски да помогне родитељима, с обзиром на то да су уџбеници за први и пети разред радни, да деца у њима пишу, решавају задатке, исецају делове, тако да су они после неупотребљиви и не могу се наследити - каже за наш лист Бошко Влаховић, директор и власник издавачке куће "Едука". - У Закону о уџбеницима, који је донет пре годину дана, јасно стоји да се за школску годину у којој се први пут примењује нови програм уџбеници бирају на годину дана.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Касне књиге за пети разред


Као проблем, Влаховић наводи и то што су издавачке куће већ припремиле предлоге уџбеника за ова два разреда за наредну годину и доставили их школама.

И у "Вулкан издаваштву" су затечени дописом који су добиле школе.

- Ми смо, поштујући закон, припремили уџбенике за све предмете првог и петог разреда и за њих добили одобрења Завода за унапређивање образовања и васпитања - каже, за "Новости", Саша Петковић, сувласник ИК "Вулкан издаваштво". - Са великим ентузијазмом и амбицијама, у сарадњи са искусним тимовима аутора и уредника, припремили смо квалитетне и концептуално потпуно другачије уџбенике. У новембру и децембру прошле године одржали смо више од 25 презентација широм Србије, на којима смо наставнике упознали са нашим уџбеницима.


фото Н.Живановић

Сматрали смо, каже Петковић, да се наши планови поклапају са стратегијом Владе о повећњу домаћих инвестиција и да као домаћи издавач нећемо имати проблем да послујемо на нашем тржишту.


ИЗМЕНЕ У ПОСЛЕДЊИ ЧАС

- Питање је зашто се произвољно тумаче и мењају одредбе Закона о уџбеницима и због чега оваква одлука није донета раније, већ непосредно пред одабир, када су издавачи већ уложили новац у израду уџбеника за први и пети разред и презентовали их учитељима и наставницима - наводи Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације