СКАНДАЛ У АЛЕКСИНЦУ: Велики брат надгледа професоре чак и у тоалету?

И. Мићевић

15. 01. 2019. у 13:03

Оптужбе на рачун бившег директора високе школе за васпитаче у Алексинцу. Др Кука: Обрадовић не пориче да је надзирао колеге са кућног рачунара

СКАНДАЛ У АЛЕКСИНЦУ: Велики брат надгледа професоре чак и у тоалету?

Фото Википедија / Фото www.oceniprofesora.com Стојан Обрадовић

ПОЈЕДИНИ запослени Високе школе за васпитаче у Алексинцу тврде да њих, као и студенте, бивши директор, а сада предавач Стојан Обрадовић од куће надзире док су на предавањима, у ходницима, па чак и када иду у тоалет! О овоме је, кажу, протеклих година више пута обавештавано Министарство просвете, информисан је и директор школе др Милутин Ђуричковић, али до данас, како истичу, нити је покренут поступак за неовлашћено и противзаконито шпијунирање, нити је бивши директор због тога кажњен.

Према речима др Мирослава Куке, предавача у овој школи, Обрадовић, који је на челу школе био од 2011. до 2017. године, никада није негирао да има приступ школском видео-надзору са кућног рачунара. Када су га, на седници наставног већа, колеге упозориле да крши закон и приватност запослених, чак је образлагао да то ради због поштовања радне дисциплине. Коментарисао је тада да он тако може, рецимо, да провери да ли је портир на послу тако што ће му рећи телефоном да изађе у ходник и стане пред камеру, како би га видео од куће. О овој "аргументацији" постоје чак аудио-записи, у које су "Новости" имале увид.

- Више пута, од 2010. године, писао сам Министарству просвете, просветној инспекцији и директно министру, али ништа није предузето - каже за "Новости" др Кука. - Последњи допис предао сам на писарници 26. 12. 2018. године. Постоје докази, аудио-снимци, а Обрадовић не негира да је надзирао од куће запослене и студенте. Крајње је време да се тој бахатости стане на пут. Посебно је непримерено то што је једна од камера тачно испред женског тоалета, па Обрадовић може да гледа даме када одлазе у ту просторију. Директор би морао да испита да ли Обрадовић чак и сада, када није директор, има приступ камерама.


Мирослав Кука

Од садашњег директора школе Ђуричковића Кука је тражио да се обрати надлежној полицијског станици, како би Обрадовићу укинули приступ видео-надзору са кућног рачунара, а каже, од директора је добио одговор да мора да се консултује са адвокатом. Наш саговорник тврди да је једној од запослених, помоћној радници, уручујући упозорење пред отказ, рекао да је "стално од куће посматра и да је ухватио како излази пет минута раније са посла".

Директор Ђуричковић за "Новости" потврђује да у школи постоји видео-надзор, али каже да нема никакву информацију о томе да његов претходник може од куће да надгледа колеге и студенте и шта се дешава у овој образовној установи.

- Камере су уведене након пљачке школе пре неколико година. То је урађено због безбедности и није реч о било каквом воајеризму. Имали смо, такође, случај када смо једну бившу запослену ухватили у крађи и због тога је добила отказ - каже Ђуричковић. - Немам информације о томе да колега Обрадовић надзире колеге од куће, нити да је то раније радио, а немам ни техничку могућност да то проверим.

Директор каже да су за последњих годину, од када је на тој функцији, различите инспекције долазиле пет пута и нису пронашле никакве значајне неправилности у раду.

МИНИСТАРСТВО НЕОБАВЕШТЕНО

ИАКО је Мирослав Кука неколико пута предао дописе у писарници Министарства просвете, у овом министарству за "Новости" кажу да немају информацију о овој или сличним пријавама. Објашњавају да би овакви прекршаји били у домену рада Министарства унутрашњих послова.

- Уколико је почињено неко кривично дело, то је случај за МУП. Инспекција Министарства просвете поступа у складу са законима који регулишу област образовања - одговарају из Министарства просвете.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Đorđe

15.01.2019. 13:50

Dr Kuka, svaka čast, bravo što ste reagovali protiv ovakvih kao što je ovaj Država treba hitno da reaguje i da ga strogo kazni. Sigurno je gledao od kuće i voajerisao.

Zorica Marinkovic

15.01.2019. 13:57

Sta je to novo. Zivim u Zemunu. Radila sam u pekari u kojoj je video nadzor i zvuk. Video nadzor u svlacionici. Zaposleno osoblje koje nadgleda i slusa. Uzas.

Рашо

15.01.2019. 14:36

А зашто садашња управа школе не измени програм, подешавања и све остало на видео надзору? Па и да је зид од бетона може да се сруши а не да се промени програм и подешавање рачунара?

Dragan

15.01.2019. 14:45

Malo malo pa opet profesor Stojan Obradovic. Trebalo bi direktor skole da se pozabavi malo ko sta radi u skoli a i van nje izgleda...

Miljana

15.01.2019. 14:48

Sve sve ali i toalet. Mene je sramota, nzm sta bih uradila da je moje dete u pitanju.

Србин

15.01.2019. 14:51

Просто не разумем одакле му смелост да призна то. Разумем мора да посматра чистачице или ста већ, али децу по тоалетима, далеко било...

Зоран

15.01.2019. 16:38

Да се не лажемо. Видео камере су свуда постављене углавном да се шпијунира и воајерише. Па тако и у школама. Нажалост са оваквом технологијом ко год има шифру може да гледа и од куће и одакле год хоће и са рачунара, телефона итд. И какву ми слободу имамо уставом загарантовану?

Mila

15.01.2019. 17:07

Lepo je videti da postoje profesori koji imaju smelosti da se bore protiv nepravde i javno stanu u zastitu svojih studenata i kolega. Svaka cast prof. Kuki na hrabrosti da ukazuje na ovakve bolesnike koji zloupotrebljavaju polozaj. Obzirom da radi u tom kolektivu, nadam se da nece snositi nikakve posledice. Inspekcija bi trebalo da proveri i nacin rada sa studentima i kompetentnost kao predavaca doticnog Obradovica.

Milena Filipović

15.01.2019. 17:10

Kao bivši student u toj školi mogu konstatovati da je ta ustanova sve samo ne obrazovno-vaspitna. Obradović Stojan je proizvod sistema ovog društva i sistem ga štiti jer mu je prepoznatljiv, on lično nikoga ne mora da poznaje. Ovakva ponašanja su za najveću osudu i sankciju. Što se tiče ponašanja Milutina Đuričkovića, tek bi o tome novine trebale da pišu.

Janko

15.01.2019. 18:05

Kao bivsi student ove skole ne znam sta bih rekao..Zatecen sam,ako je ovo istina neverovatno je da se ovako nesto desava..Privatnost studenta bi trebala da bude na prvom mestu. Jedno je da se u skolama postave kamere a nesto sasvim drugo da neko to gleda od svoje kuce.

Posmatrac

15.01.2019. 22:06

Zasto samo jedan profesor trazi da se sprovodi zakon u visokoskolskoj ustanovi. Sta rade ostali profesori,koliko ih ima,zbog kog interesa cute ili cekaju trenutak da braneci svoje pozicije koliko sutra napadaju onog koji ne cuti. Bravo prof.Kuka da je vise ljudi poput Vas,mnoga pitanja koja se danas postavljaju ne bi se postavljala.

Anonimus

16.01.2019. 21:00

Nazalost ovo je postalo normalno, posto smo sve nenormalno aminovali. Ocigledno cinkarosi, uvlakaci i poltroni nisu dovoljn,i pa mora iz udobnosti kucne fotelje posto je zamenio za onu funkcijsku da se motri na portire i zenski WC. Ukratko, lideri su nam rasomonisti, voajeri, ljige i ostali beskicmenjaci.

Sinisa

13.02.2019. 18:01

Može veoma pogrešno da bude prihvatanje "zdravo-za-gotovo" sve što novine objave. Probajte da razgovarate bar sa jednim od aktera događaja pa ćete videti da stvari nisu tako pravolinijske. Skakanje "na prvu loptu" ostavite sportistima.