У ИНСТИТУТУ за судску медицину у понедељак је завршена обдукција тела Андрије С. (15) из Ниша, који је преминуо након операције тешког, урођеног деформитета кичме, у приватној болници "Атлас". Званичан извештај патолога о узроку смрти очекује се за месец до два. у међувремену, по налогу Министарства здравља спроводи се ванредни инспекцијски надзор у болници "Атлас" и Клиници у Тиршовој, у коју је дечак пребачен када су му отказале виталне функције и у којој је преминуо.

Прочитајте још: МАЈКА ДЕЧАКА КОЈИ ЈЕ ПРЕМИНУО ЗА "НОВОСТИ": Прве прогнозе биле су охрабрујуће, али органи нису прихватили промене

Прво основно јавно тужилаштво у Београду по службеној дужности оформило је предмет како би се утврдиле све околности под којима је преминуо дечак Андрија С. (15). Како нам је у понедељак речено у Тужилаштву, они су Министарству здравља наложили да оформи комисију. Након добијања све потребне документације одлучиће о даљим корацима.

Поводом трагичног исхода огласио се и неурохирург др Миленко Савић, који је са колегом из Немачке оперисао дечака у болници "Атлас":

- Били смо свесни ризика који је носила операција малог Андрије. Немачки колега и ја имали смо већу трему пред операцију од њега. Он је био храбар и одлучно је прихватао неминовност захвата који га је чекао.

Прочитајте још: ОВО ЈЕ АНДРИЈА СТАНИШИЋ КОЈИ ЈЕ ПРЕМИНУО ПОСЛЕ ОПЕРАЦИЈЕ КИЧМЕ: Последња жеља му је била да се врати у школу (ВИДЕО)

Андрији је оперисан тежак, урођени деформитет кичме, који му је угрожавао рад виталних органа.


Др Миленко Савић

- Две године смо га припремали за операцију, јер је био у изузетно лошем стању - рекао је Савић. - Дванаесточасовна операција је протекла савршено и били смо задовољни. - Нажалост, већ дан након операције почеле су компликације у раду срца и плућа, јер је пацијент био слаб. Кичму јесмо исправили да бисмо повећали капацитет срца и плућа, али то његов организам није издржао.

Породица преминулог дечака била је суочена са ризиком операције која је спроведена у болници "Атлас".

- Он је на очи својих родитеља умирао из дана у дан, - испричао је Савић. - Без обзира на то што смо га припремали две године, мајка је знала да је исход ризичан и неизвестан. Операција је била шанса да му се спасе и побољша живот.

Како је објаснио овај хирург, дечаку су најпре настале компликације у раду срца и плућа, а у болници "Атлас" су спроводили све потребне мере да их превазиђе. Он је нагласио да је дечак оперисан у приватној болници "Атлас" зато што је само ова установа у Србији имала све неопходне услове за планирану интервенцију.

У ТИРШОВОЈ ЗБОГ БУБРЕГА

У КЛИНИКУ у Тиршовој дечак је превезен када су почели да отказују бубрези, јер у "Атласу" не постоји апарат за дечју дијализу.