ПРОМЕНА пола у матичну књигу рођених, од 1. јануара, када су ступиле на снагу измене и допуне Закона о матичним књигама, уписиваће се на основу потврде здравствене установе, а сама хируршка интервенција промене пола није услов за промену идентитета. У матичну књигу рођених, други пол и име, трансродне особе моћи ће да упишу после најмање годину дана хормонске терапије, праћене од стране психијатра и ендокринолога.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лане у Србији пол променило чак 1.500 људи

- До сада су се грађани који су променили пол суочавали са административним потешкоћама у остваривању својих права - каже Марина Дражић, помоћница министра државне управе и локалне самоуправе за област матичних књига. - Зато је Министарство покренуло поступак измене прописа. У матичну књигу рођених уписује се податак о промени пола на основу решења матичара. Оно се доноси на основу прописане потврде надлежне здравствене установе. Два министра потписала су у децембру Правилник који уређује начин издавања и прописује образац потврде надлежне здравствене установе о промени пола.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Министарство: Омогућен упис промене пола и националне припадности у матичне књиге

Иако је то помак напред у односу на досадашњу праксу, у организацијама за заштиту права ових особа нису потпуно задовољни новим решењем и сматрају да би и у Србији, трансродним особама, као у многим другим земљама, требало омогућити да промене податке само на основу доживљаја свог родног идентитета, без условљавања медицинским процедурама.

- С обзиром на то да су праксе око промена података у матичним књигама досад биле различите, па се дешавало да особа мора на преглед код специјалисте за судску медицину, успостављање јасних критеријума јесте корак напред, али ово решење није потпуно, нити у најбољем интересу како транс особа, тако ни државе - каже Милан Ђурић, из Гаyтен-ЛГБТ. - Нису све особе које су заправо другог пола од оног како су рођене, у могућности да примају хормонску терапију, нити да иду на операцију. Ако су лична осећања другачија, ако визуелни идентитет те особе не одговара полу наведеном у исправама, она ће и даље бити и у правном, и у егзистенцијалном вакууму.

ОПЕРИСАНО ОКО 400 ЉУДИ У СРБИЈИ се од 2011. године пол мења о трошку здравственог осигурања. Годишње пол промени пет до осам особа, а процењује се да је овакву трансформацију у Србији досад урадило око 300 до 400 људи. Здравствена установа потврду о промени пола доставља матичару поштом, а од следеће године то ће чинити и електронски.

Када трансексуална особа, рецимо, из мушког пређе у женски пол и оствари се кроз женски идентитет, у многим земљама формално може да промени документа, попут личне карте или возачке дозволе. У Србији, наиме, не постоје прописи који регулишу поступање у таквим ситуацијама. Мушкарац који постаје жена би требало да буде уписана под новим женским именом, новостеченим полом и новим матичним бројем. Са новом личном картом и медицинском документацијом се онда обрати МУП-у на општини где живи. Лична документа се у нашим општинама добијају без проблема и поклапају се са онима при рођењу.

Особе које промене пол, међутим, имају проблем код добијања, рецимо, школских сведочанстава. Тада би требало да се обрате повереници за заштиту равноправности која је образовним установама дала препоруке по којима су оне дужне да поступају у случају трансполних особа.