Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који је данас у Београду председавао конститутивном седницом Тела за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, поручио је да постоји тренд смањења броја страдалих на путевима у Србији, али да је пред надлежним институцијама још много посла.


Статистике показују да се број погинулих и повређених на путевима смањује, да се смањује број саобраћајних незгода, као и да је реаговање надлежних органа и служби након њих знатно брже. Томе су у великој мери допринеле и репресивне и превентивне мере које предузимамо и ти напори су за похвалу, али свакако је да не смемо и не можемо бити задовољни све док имамо иједног настрадалог у саобраћајној незгоди. Постизање тог циља је заједнички задатак свих нас, као и читавог друштва у целини“ поручио је Стефановић на седници.


Он је истакао да је задовољан што су у рад Тела за координацију, које је формирано одлуком Владе, укључена сва надлежна министарства и институције.


Прочитајте још: Стефановић: Појачане контроле за већу безбедност деце


Много је посла пред свима нама и много ствари које треба поправити и којима морамо стратешки приступити. Неопходно је да у наредном периоду детаљно анализирамо узроке саобраћајних незгода и да посебну пажњу посветимо откривању пропуста и оних, који су допринели настанку незгоде, тако што послове из своје надлежности нису обављали како треба. Јасно је да се не можемо само ослонити на одговорност возача, већ морамо водити и рачуна да се постојећа путна инфраструктура одржава и да се приликом изградње нове она гради тако да доприноси да последице незгоде, уколико већ дође до ње, буду што мање“ истакао је министар.


Он је навео да ће формирано Тело управо радити на отклањању уочених недостатака, успостављању боље и ефикасније сарадње међу свим надлежним за безбедност саобраћаја, као и иницирању и спровођењу превентивних и других активности са циљем смањења броја саобраћајних незгода и унапређења безбедности саобраћаја.


Морамо дати све од себе и да кроз превентивне програме доприносимо стварању младих генерација које се одговорно понашају и које ће једног дана знатно унапредити безбедносну културу у саобраћају у нашој земљи“ закључио је министар.


Прочитајте још: Стефановић: Од измена закона број страдалих у саобраћају смањен за 11 одсто


Он је подсетио на позитивне доприносе предмета Основи безбедности деце кроз који ђаци првог, четвртог и шестог разреда основних школа уче о безбедном понашању у саобраћају, као и програма који су намењени возачима у првим годинама возачког стажа.


На данашњој седници разматране су смернице рада овог Тела и формирано је шест стручних радних група које ће се бавити безбедношћу и унапређењем путне инфраструктуре, унапређењем рада и ефикасности саобраћајне полиције и прекршајних судова, унапређењем безбедности деце у саобраћају, превентивом повређивања у саобраћају и рехабилитацијом повређених у саобраћају, унапређењем квалитета роба (производа и услуга) у безбедности саобраћаја, док је формирана и стручна радна група за рад и социјалну политику.