Иринеј Буловић: Не видим како протести у Београду помажу Дечанима и болници у Митровици

Јованка Симић

06. 01. 2019. у 15:30

Иринеј Буловић: Не видим како протести у Београду помажу Дечанима и болници у Митровици

Фото Д. Дозет

Америка нам отима родну кућу, на нама је да Косово сачувамо, рекао је епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински Иринеј Буловић

НАША држава и Црква дужне су да учине све што до њих стоји како би српски народ преживео и ову невољу на Косову и Метохији и сачувао своје светиње, порука је коју у интервјуу за божићни двоброј "Новости" целокупном српском народу упућује Његово преосвештенство епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински др Иринеј Буловић.

У данима уочи празника рођења Богомладенца Христа, празника љубави и мира, када је српски народ узнемирила одлука о формирању војске на Косову и Метохији, Његова светост патријарх српски Иринеј упутио је недвосмислену поруку да на "безакоње Албанци не би ни помислили да нису имали јасан подстицај САД и других западних сила, руковођених сопственим себичним интересима, који су у крајњој линији супротни интересима и Срба и Албанаца".

- Јасно и тачно се изражавајући и дајући готово непогрешиву оцену узрока и последица догађаја који се тичу нашег народа, Његова светост није заправо рекао нешто што пажљивијем посматрачу наших прилика и неприлика није и раније било очевидно. Патријарх, да се нашалим горком шалом, није ни имао намеру да "открије Америку". Америка је ту, у нашој родној кући, на Косову и Метохији - каже епископ Иринеј. - У нашу кућу је уселила нове станаре, додуше наше суседе са оближњих планина или из Албаније. Они су одмах заложили ватру, кувају ручак, гаје децу и у нашим собама, често са нашим намештајем, живе као да су их стекли они, а не наши преци. Када се неко, ипак, осмели да само наиђе поред капије сопствене куће, деца нових станара дочекају га каменицама и псовкама, а буде срећан ако нови домаћин не испали куршум или га локална полиција не ухапси и припише му неки измишљени злочин. Америка, наравно, све то покровитељски посматра јер Косово, наводно независно, јесте, ни мање ни више, него "кључни партнер Вашингтона за очување мира и стабилности у Европи", како стоји у писму америчкога председника Трампа, упућеном човеку са псеудонимом и надимком Змија. Како величанствена похвала Европи!

* Шта учинити у овој тешкој ситуацији да би наш народ и наше светиње преживели и опстали на КиМ?

- Ни наша заветна косовско-метохијска земља, ни наш народ у целини, не постоје, надам се, ради тога да служе као полигон за размену оваквих комплимената између Европе и Америке, нити као "линија ватре" између Запада и Истока. Ми не знамо докле ће Америка бити у нашој кући и ту, реално, мало шта можемо да учинимо. Знамо, међутим, да су и наша држава и Црква дужне да учине све што до њих стоји како би народ преживео и ову невољу и сачувао своје светиње. У том циљу одговорни представници Цркве, државе и културе треба да закуцају на свака врата, а ниједна не смеју да залупе за собом.


* Патријарх Иринеј апеловао је на подршку настојањима државе Србије да сачува мир и обезбеди опстанак народа на КиМ. Имамо ли, после свих страдања, вере и снаге за јединство?

- Постоје интереси народа и државе који не дозвољавају политичким чиниоцима разлике у приступу конкретним изазовима и искушењима. Патријарх је свакако имао на уму велики притисак моћних странаца на државно руководство, у тренутку проглашења шиптарске војске на КиМ и још већи притисак на наш преостали тамошњи народ. Стога је и позвао на консензус политичких чинилаца, макар по питању опстанка и очувања народа и његових светиња. Ја сам не спадам, нити желим да спадам у политичке чиниоце, тако да је моја оцена о корисности или штетности страначких акција за народ и државу приватна и баш никога не обавезује. Не видим, ипак, како ће покретање демонстрација на улицама Београда помоћи безбедности Зочишта или Високих Дечана и снабдевању болнице у Митровици, дечјих вртића и школа, или како ће оснажити српску преговарачку позицију...

СВЕШТЕНИЦИ НА РОБИЈИ * Много је примера страдања СПЦ и њених великодостојника у периоду комунизма... - Као примере терора и страдања наше Цркве под комунистима помињем архијереје страдале на различите начине: црногорске митрополите Арсенија Брадваревића и Јоаникија Липовца, дабробосанског митрополита Нектарија Круља, скопског митрополита Јосифа Цвијовића, владику бачког Иринеја Ћирића, жичког Василија Костића и хвостанског Светог Варнаву Настића. Од 1945. до 1985. године није било ни једног јединог дана, а да неки свештеник СПЦ није био на робији. Ту треба додати и монахе и монахиње, и стотине хиљада верника.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Епископ бачки Иринеј Буловић: Несаломив је дух српског народа

* Шта је то што би у овом тренутку могло да нам донесе снагу и јединство?

- Свестан трагичности хроничне неслоге, наш народ је грб византијске династије Палеолог - четири у крст уписана грчка слова вита или бета, што је био акроним слогана који указује на Христа Господа као "цара над царевима" - претворио у четири ћирилична "С" и тако срочио наш народни слоган "Само слога Србина спасава". Вера у Господа доноси снагу и јединство. За време свог робовања у логору Дахау, о овоме је размишљао и свети владика Николај Велимировић и записао: "Слога у добру, за којом Срби одвајкада теже, значи веру у једнога доброга Бога, који је само Добро и извор свакога добра. Који тако верују готови су да се сложе са свим осталим људима који такву слогу желе, то јест слогу у име Бога добра, који је извор свакога добра".

* Можете ли да замислите ситуацију у којој би било који припадник српскога рода за посету манастиру Острог морао да тражи дозволу црногорских званичника?

- Треба да будемо захвални првом човеку подгоричког режима на искреној изјави да ће се држава Црна Гора "темељно и са пуном одговорношћу" бавити "обновом аутокефалности Црногорске православне цркве". Сада сви, на Цетињу и у Београду, знају на чему су. Више нико не може да замера Његовој светости патријарху због поређења положаја српског народа у данашњој Црној Гори са оним у негдашњој НДХ. Ђукановићу се очигледно жури. Он трчећи спаљује мостове према српском народу и онемогућава одговорне личности из СПЦ да одиграју било какву конструктивну улогу, какву су, по његовој оцени, имали раније.


* Шта је, по вашем мишљењу, главни узрок идентитетских поремећаја у Црној Гори?

- Нисам надлежан да из Новог Сада дајем рецепте за тешке идентитетске поремећаје у Црној Гори. Неки тврде да су они последица чистог користољубља, а други мисле да се ради о мењању идентитетских маски. Као типичан пример и за једно и за друго виђење, наводе самог Ђукановића: он је најпре био комунистички омладински руководилац, па један од вођа "антибирократске револуције" и српски националиста, чак и вајни великосрбин, па хушкач на пљачку Конавала, најгрлатији пријатељ Русије и још штошта... А затим, не баш из чиста мира, црногорски суверениста и пропагатор НАТО, уз то анти-Србин и тлачитељ српског народа у Црној Гори, уводитељ санкција Русији, промотер независног Косова, савезник Тачија и Харадинаја... Додуше, и Едип је мењао разне идентитете и улоге све до тренутка када се суочио са истином.


ТРУД МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА * Шта би се, у случају да тзв. ЦПЦ издејствује аутокефалност, догодило са 650 цркава и манастира? - Уколико се верници наше цркве у Црној Гори одлучно и једнодушно одупру Ђукановићевој политици, чији прокламовани циљ јесте да Српске цркве и српског народа не буде у Црној Гори, стари и нови храмови ће слободно наставити своју мисију. Право је чудо Божје да је наша црква, суочена са толико недаћа у Црној Гори, смогла снаге и средстава и успела да обнови старе храмове и сазида нове, велелепне, у Подгорици и Бару. Такав труд митрополита Амфилохија је за сваку похвалу.

* Који пут представља излаз из агоније српског народа у Црној Гори?

- Спас од агоније српског народа у Црној Гори могућ је искључиво у јединству Срба који ће, несумњиво, показати да су они и даље већински народ. Ђукановић је својим поступцима већ онемогућио било какву кохабитацију и забравио врата своје собе, у којој су се раније смењивали различити представници Срба. Истини за вољу, постоји код Ђукановића и неизмењива константа. То је атеизам. Бити атеиста је ствар свачије, па и његове, личне слободе и личног избора. Проблем је у томе што он, декларисани атеиста, жели да се бави унутрашњим питањима Цркве.

* Све то упркос Уставу Црне Горе чији члан 14. гласи: "Верске заједнице су одвојене од државе"?

- Одвојеност Цркве и државе, уставна категорија која постоји и у оваквој Црној Гори каква је данашња, њега, дабоме, не ограничава, а његов наум да буде некрштени врховни арбитар за црквена питања, не умањује му демократски потенцијал и рејтинг код његових покровитеља. Уосталом, зашто би они имали било какав проблем са његовом демократичношћу и поштовањем људских права, кад га немају ни кад је реч о саудијској, Порошенковој и другим демократијама? Још ако би му пошло за руком да свој безумни наум и оствари, могао би да добије и честитања од неког "дужносника" Стејт департмента. Баш као и Порошенко ових дана! Али, Црква није политичка партија коју по својим потребама оснива и трансформише неки надобудни политичар: она је вечни богочовечански организам, а њен једини оснивач је Христос. Оно што није успело римским царевима, турским султанима, Стаљиновим и Брозовим комесарима, неће успети ни овом човеку, достојном сажаљења, без обзира на све.

* Случај са македонском црквом, чини се, показује колико смо као нација били слабовиди у време комунизма?

- Није народ био слабовид. Народ је страдао. Страдала је образована елита, страдали су и домаћини сељаци, занатлије... Народ, обезглављен, није могао да се одупре злу. Режим је сурово спроводио давно зацртане антисрпске и антиправославне циљеве. Српски етнички, духовни и културни простор је у Титово доба плански распарчаван. Истовремено су вршене масовне егзекуције и хапшења, отимане територије, стваране нове нације и лажне цркве, отимана култура...


* Идуће године обележићемо 800 година аутокефалности СПЦ. Имамо ли данас људе мудре и храбре попут Светог Саве?

- Свети Сава је имао визију пута који води у живот. То је визија у којој српски народ, као органски део Једне, Свете и Саборне православне цркве, може бити са Богом и без посредника, али увек у васељенској заједници Цркве. Та визија и то дело Светог Саве, аутокефалност Српске цркве, коју са радошћу, захвалношћу и поносом прослављамо, трајно и заувек је определила дух српског народа као слободног и слободољубивог. Српски народ је покоран само Христу, Богу живоме. Та наша национална особина, стална и племенита тежња за слободом, у исто време је и наш крст, наше распеће, извор мучеништва и светитељства многих. Када погледамо у именослов светих Српске цркве, јасно је да је одговор на питање позитиван. Христос се роди! Срећна Нова година!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (50)

Golub

06.01.2019. 15:37

Ti se baš ne plašiš Boga! Trebalo bi da imaš i ponešto ljudskog u sebi. Srbijaje i na drugim mestima, ne samo na Kosovu.

Tarabic

06.01.2019. 15:39

zaboravo je da spomene vozni park vladika svi ti silni audi masarati bembare dok narod gladuje a prli ga trula elita. sta ocekujes od siptara i amera kad te trula elita vacari na svakom cosku

Ja

06.01.2019. 15:42

А што би па морао то да видиш ? А видиш како нам је лепо у Србији и како сви лепо живимо, то видиш !?

prellee

06.01.2019. 15:42

Ne vidite VI kako im protsti mogu pomoći jer te pomoći i nema, presvjetli Episkope. Neki ljudi koji su sebi uvrtili u glavu da šetanjama nekome pomažu, iste te mase koje šetaju, koji ništa ne rade, varaju i obmanjuju. Sve je to bolest u njihovim glavama, bolest MJESEČARA ili šetača na mjesečini.

Veselin

06.01.2019. 15:43

Vase preosvestenstvo ti koji podsticu demonstracije su sluge stranih obavestajnih sluzbi i uzeli su pare unared oni nemaju nikakav osecaj za obicni narod koji tesko zivi ,uvek je Srbin imao izdajnike u svom narodu

Петар

06.01.2019. 15:49

Па нисам ни ја ово схватао али је то тако. Данашњој такозваној опозицији се жури. А зашто? Па ако АВ реши питање Косова, њега са власти доживотно нико неће сменити. А њима се то не свиђа. А шта је важно за Србију и Србе? Пааа није њима то баш најважније. Ето тако стоје ствари.

osvescen covek

06.01.2019. 15:54

E to neka objasni Djilas, a na tom protestu nisu ni pomenuli Kosovo i Metohiju, niti su pomenuli nas narod, vec ih samo zanima licna korist.

MILOŠ

06.01.2019. 15:54

Svi znamo ko je stvarno organizator i ko stoji iza protesta u Srbiji i Republici Srpskoj.

Maja

06.01.2019. 15:56

Ne pomazu. Obrnuto. Odmazu. Umesto da su se organizopvali i skupili pare i pomogli bolesnoj deci i starijima, ili ocistili neku deponiju, oni setkaju u skupim jaknama, siti i zdravi i sposobni za rad. Ova protestna setnja NE U MOJE IME.

Кики

06.01.2019. 15:57

.... па, кад будеш видео, већ ће тада бити касно

Zoran

06.01.2019. 15:57

Ce da vidis kako pomazu kad tui Vucic pokloni Kosovo. Evo stalno prica d aono nije celo nase.

peki

06.01.2019. 16:00

Znaci preosveceni narod zivi nikad bolje,nikad veci standard,nikad veci prirastaj,mladi ostaju u zemlji onda si u pravi sto si protiv protesta.Tebe je kao briga za 120000 srba na Kosovu ali te bas briga za preostalih 5 000 000 u Srbij.

peki

06.01.2019. 16:03

Vucic je bio na vlasti kada je to isto pricao za demonstracije da time izdajemo krajinu,sada Kosovo akteri su isti i Vucic i Bulatovic.

frka

06.01.2019. 17:18

@Valjevac - Ti bi Valjevac kao Vuk Brankovic od crkve da uzimas porez. Sada ce i tebe da optuze da si izdajica.

Branislav

06.01.2019. 16:10

Vladika Backi je uvek bio uz vlast osim u periodu vladavine Borisa Tadica...a demonstracije su pokrenute radi jednoumlja koje vlada u Srbiji...da je Vucic neko ko nije spreman na podelu Kosova ja bih ga prvi podrzao i onda mi ne bi smetala diktatura ovako mi smeta...

Rade

06.01.2019. 16:19

Bogu hvala pa ne razmisljamo isto kao i Irinej Bulovic, ima nas koji sledimo put velikog Amfilohija.

Naivni Gedža

06.01.2019. 16:20

Protesti ne mogu ni pomoći ni odmoći. Oni su demokratsko pravo drugačijemislećih da iskažu svoje neslaganje sa vladarom Srbije. A patrijarh je i njihov pastir pa ne treba da staje na ničiju stranu. Gospod Isus Hrist ti pomogao da budeš pravedan pastiru naš!

PG-CG

06.01.2019. 16:42

Crnogorski (po svoj prilici - doživotni) predsjednik Milo Đukanović i njegovi najbliži (saradnici) oboljeli su od identitetisa, zarazne bolesti koja se širi našim malim Montenegrom... Nadam se da će se pronaći vakcina protiv ove opake bolesti... :-)

DNK

06.01.2019. 17:24

@Vortex - kako bi bilo malo vasa svetlosti da spustite staklo zatamnjeno na autu od 150000eura da vidite kako vam bedno žive vernici u srbiji sirotinja šumadije daje na Kosovo sve a oni sede I nece da rade ništa nisu gadljivi ni na tacijeve pare a raduju se kada prodaju zemlju albancujer ce kupioti novi local ili stan u beogradsu decanima I bolnici na kosovu možete vi da pomognete jer izfdajete albancima poslovne prostore spc a prihodujete cistih ne oporezovanih 250 million eura godišnje greota I sramo

Мома

06.01.2019. 17:03

Па драги Оче, Циљ ових протеста и није да помаже већ да одмаже.

Dragan Lo

06.01.2019. 17:06

Svanuće kad se crkva pozabavi sobom, a država sobom. Ova dva invalida nude sve osim istine.

У милион евра да је тако попе

06.01.2019. 17:06

Ал'зато,видиш како коалиција са Харадинајем супер помаже Србима на КиМ?

Ronin

06.01.2019. 17:09

Gde ce ti duša Irineju Bulovicu? Ovo je protest protiv jednoumlja, koji nažalost u Srbiji vlada vec sedmu godinu! Zašto se nisi oglasio, kada je Vučic postavio granicu između Srbije i KiM, kada je ukinuo SRPSKE institucije na KiM, kada je potpisao BRISELSKI sporazum, kada je jedan deo svog naroda nazvao ološem, domacim izdajnicima i stranim placenicima i to samo zato što ne misle kao ON? STOP JEDNOUMLJU!!!

Сораб

06.01.2019. 17:23

Јел то онај владика који нареди да се манастиру Велика Ремета уведе забрана крштавања и венчавања само зато што су се држали светог начела да се то народу не наплаћује?! Владика који од наше свете цркве прави приватно предузеће. Боље се залажи владико да се ова накарадна власт протера из земље као и они који су пре њих владали, и да се коначно спојимо као православци и као монархисти. Таквим нас је Бог створио а ми од тога бежимо...

M.Stevanović

06.01.2019. 17:23

A šta to Dečanima i bolnici u Mitrovicine nedostaje,a što imaju Babušnica,Kuršumlija,Tutin,Žagubica ili Rekovac;gde se bolje živi;ako im vlast daje pomoć,od čijih para to čini? Po vama,ispada da preko 600.000.000€ koje se iz budžeta odvajaju za Kosovo,daju stranke na vlasti,a ne čitav narod Srbije ! Smatrate li da je ta suma mala?

Sasa

06.01.2019. 17:29

Vucic je glavni pomagac Amerikancima. Bez njega nista ne moze. Evo danas na Badnje vece on daje interviju Kuriru gde se upinje da 'dokaze' kako nam Kosovo ne treba nije nase ni moj deda nije ginuo za njega vec je kompromis Velika Albanija. Hoce li opet za 20 godina kad bude sve nepovratno gotovo da kaze kako je eto pogresio otreznio se, kao sto je ladno rekao da je 20 godina njegove price i 'borbe' za sve Srbe u jednoj drzavi eto pogresio i bio u zabludi i sad je za EU tog naseg izvira zla.

Дијаспора

06.01.2019. 17:45

Поштовани владико, зар је родољубље екслузивно право само Вучића и оних који су уз њега?!?!

Ivan

06.01.2019. 18:21

Ne vidim kako popovi ogrezli u kriminal i nemoral pomažu Srbiji da izađe na pravi put. Porez, a ne zvona i praporci.

zaliv.net

06.01.2019. 18:29

Kad mali ljudi misle da pljuvanjem nacine nesto lose nekome kome nisu ni do kolena....citajuci komentare to mi pade na pamet. SRAM VAS BILO

mm

06.01.2019. 18:34

za mene su smradovi i jedni i drugi. eto sad imaju i botove i zuti. jedina razlika sto ce zuti malcice ranije prodati kosovo i uvuci srbiju u nato od ovih sada, ali na kraju je sve to isto s.... drugo pakovanje. a nista nikome ne pomazu ni jedni ni drugi, sem sebi. nama treba neko NOV ko nije dokazana lopovcina, ovima svima(i proslim i sadasnjim) sto su im debeli stomaci i puni dzepovi vec, treba zabraniti da se bave vise politikom

Sava

06.01.2019. 18:46

@Branislav: Зашто да је једноумље ако се не мисли исто као што ви мислите, о каквом једноумље причате, па шамарате глупости и пљујете све и сваког свуда, е сад, што имате ви као "своје мишљење" и у огромној сте мањини, е то је нешто сасвим друго и друга тема.

VLADIMIR

06.01.2019. 18:57

Jos jedan politikant u mantiji.Da li su protesti "bogougodni" ili ne nije na crkvenim "sluzbenicima"da komentarisu.Ako brinete o Decanima I bolnicama na Kosovu,odreknite se bozicnih prihoda od priloga iz svi crkava u Srbiji i parohijama po dijaspori pa prilozite kao pomoc,kome god,samo manite nas religozne demagogije i dusebriznistva obojenih crveno-plavim bojama.

Вождовац

06.01.2019. 21:55

@VLADIMIR - Како знате да вл. Иринеј не даје личну зараду у добротворне сврхе?

Ja sam mislio da je u Srbiji sekularno drustvo?

06.01.2019. 19:13

Protesti u Beogradu su za nasu decu. Dosta je da budemo taoci ma ciji, pa i zbog Kosova, na kom gotovo da nema vise Srba, a treba 7 miliona onih koji zive van KiM da hodaju na prstima zarad Kosova? Aaaaa? Manastiri? Oni pripadaju SPC, neka formira popovsku brigadu, pa svi vi, pametni, u stroj za borbu za Kosovo, jer moje dete nece ginuti ni za jedan kamen, makar i iz 13.veka...

Sandra

06.01.2019. 19:18

Država Srbija daje velik novac Srbima na Kosovu, ali je pitanje da li taj novac ide u prave ruke. Zbog politike koja je pogrešna u poslednjih 60 godina, mi smo taoci Kosova i taman da krenemo dalje - Kosovo je neki uslov uslova. Što se protesta tiče postoje neke potrebe stanovnika u Beogradu i u Srbiji koje je ova vlast zanemarila. Ako hoćete mir i pre svega konsenzus u Srbiji, poučite (kao svešteno lice) ovog našeg predsednika da ne deli građane i da SNS ne širi mržnju, pa neće biti protesta

BOGDAN

06.01.2019. 21:12

KOMENTARI MI POKAZUJU DA GRADANSKI RAT U SRBIJU U OPSTE JE NE IZBEZAN A OPET POBEDNIKA NEKE BITI.POBEDNICI BIKE SAMO NASI VEKOVNI I SADASNI NEPRIJATELI I DUSMANI.DAJ BOZE DA TAKO NEKE BITI I DA GRESIM.

filip

06.01.2019. 22:03

Na osnovu nekih komentarčića da se videti da se mi u Srbiji izgleda delimo na one koji ne mare za Srbiju i čak mrze Srbiju i srpski narod i one koji su zabrinuti za budućnost srpskih zemalja, srpskih država i Srba. Moja poruka onima koje Srbija ne zanima je da razmisle o svom daljem boravku ovde medju Srbima, mislim da će im biti sve teže i nesnosnije.

Pink Floyd

08.01.2019. 14:24

Strašno! Pola komentara su pisali unuci komunizma, čiji su dedovi ubijali srpski narod i sveštenstvo SPC, po nalogu Josipa Broza! Ovako će nam biti sve dok se ne iznese prava istina o stradanju srpskog naroda, od strane komunističkih fanatika.