Прва 884 инспектора четири инспекције - тржишне, инспекције рада, санитарне и управне, прошла су обуку за коришћење софтевера е-Инспектор и од 1. јануара почеће да раде у новом систему који ће њихов посао олакшати и учинити га транспарентнијим, изјавио је у понедељак министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Како је Ружић казао за агенцију Бета, план је да до 1. јула и инспектори осталих инспекција, њих око 1.700, прођу непоходне обуке како би до краја 2019. све инспекцијске службе, њх 42, радиле у том систему.

"Саставни део свих реформи које спроводимо је дигитализација, а ова палтформа је дигитализација рада инспектора. Што значи нема више папира. Средство за рад инспектора биће лап топови и овај софтевер. Подаци о надзорима, сливају се у једну базу, која омогућава размену података и информација између различитих инспекцијских служби. То штеди време и инспекторима и привреди", рекао је Ружић који је задужен за реформу система инспекција.

Прочитајте још - Ружић: Увели смо ред у стручно усавршавање службеника

Министар је нагласио да ће инспектори, поред обука које сада имају за коришћење софтвера е-Инспектор, имати сталне и посебен програме на Националној академији за јавну управу.

"Координациона Комисија за инспекцијски надзор усвојила је и Програм континуираног стручног усавршавања инспектора који спроводи Национална академија. Тако ће инспектори поред обуке из домена прописа чију примену контролишу, бити обучавани и за примену такозваних меких вештина - комуникација, решавање конфликата и слично, све у духу читаве реформе инспекција - Инспектор пријатељ добре привреде и грађана", рекао је Ружић.

Тренутно има 42 републичке инспекције у 14 министарстава које контролишу примену прописа у разним областима - безбедност објеката, инфраструктуре, хране, окружења, производа, саобраћаја, као и оне које контролишу рад државних органа, јавних служби, привредних субјеката.

У Србији у републичким и локалним инспекцијама ради око 6.500 инспектора и један инспектор долази на 1.200 становника, док је европски просек један инспектор на 780 становника.