БОРБА ПРОТИВ ОДЛИВА МОЗГОВА: Влада Србије формира тим за останак младих људи и њихов повратак у земљу

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

28. 12. 2018. у 09:38

БОРБА ПРОТИВ ОДЛИВА МОЗГОВА: Влада Србије формира тим за останак младих људи и њихов повратак у земљу

Млади сада могу лакше у Немачку

Према њиховој оцени, разлог за такву ситуацију су пре свега ниске зараде, али и немогућност професионалног напредовања у Србији

БОРБУ за останак младих и образованих људи у Србији Влада Србије наставиће већ од 1. јануара, формирањем тима еминентних људи који би требало да помогне Влади предлажући конкретне мере да млади остану у земљи, али и како би се они који су отишли вратили у Србију.

Нови закон у Немачкој о усељавању натерао је надлежне да се озбиљније позабаве овим проблемом. Наиме, овај пропис омогућиће лакше запошљавање грађана других држава у тој земљи, па и оних који долазе из држава које нису чланице ЕУ, што између осталог, отвара могућност да и грађани Србије одлазе у Немачку у већем броју.

- Нећемо да седимо скрштених руку - каже Зоран Ђорђевић, министар за рад. - У Сектору за рад смо предвидели и од 1. јануара ћемо оформити тим, састављен од најмеродавнијих људи у држави који се баве том проблематиком - од САНУ, факултета, универзитета, невладиних организација, НАЛЕД-а, синдиката, Уније послодаваца. Циљ нам је да помогнемо влади са одређеним мерама, на који начин да се прилагођавамо новим условима.

Како је истакао министар, идеја је не само да задржимо младе, већ и да враћамо наше људе у Србију и да они овде имају много боље услове за живот и рад.

Прочитајте још - Памет оде у неповрат

- Имамо шансу за то, јер се држава налази у успону - рекао је Ђорђевић. - Са друге стране, можемо чак и да привучемо друге раднике у Србију, јер ће овде бити бољи услови.

Званични подаци о броју људи који су напустили земљу не постоје, јер велики број њих одлази а да то није евидентирано, док мањи број иде преко агенција, не само у Немачку, већ и у друге земље.

Према подацима Савеза самосталних синдиката Србије, у потрази за послом, земљу годишње напусти око 50.000 људи. Уколико се настави тај тренд одлива радне снаге, нашим послодавцима ће ускоро недостајати многобројне професије на тржишту рада, попут медицинског особља, возача, угоститеља и других. Највећи проблем је што се већина њих, када напусти земљу, у њу више никада не врати.

Према њиховој оцени, разлог за такву ситуацију су пре свега ниске зараде, али и немогућност професионалног напредовања у Србији. Истраживање синдиката је показало да радници нису сигурни у свој статус, као и да синдикати немају приступ овим радницима, имајући у виду да већина њих нису њихови чланови.

ПРИОРИТЕТ ЗАРАДЕ

Тим би требало да се позабави најпре минималном зарадом, повећањем просечне зараде, опорезивањем богатих и оних са огромним капиталом, а свакако би требало мислити и на олакшице породицама са више деце - каже Душко Вуковић, потпредседник Већа СССС. - На тај начин бисмо могли да привучемо људе да остану овде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

D.N.

28.12.2018. 09:54

Nema šta vi sad da izmišljate toplu vodu i formirate timove (čitaj izmišljaju radna mesta rođacima, stranačkim kolegama itd..), dajte ljudima platu i bolje uslove pa možda neće ići !

Maluta

28.12.2018. 11:25

Ево зашто беже људи. Баш због оваквих одбора и идеја.Уместо да питај

r

28.12.2018. 12:14

niste u pravu !!! "vlada" ce prvo da formira tim za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima za formiranje tima i tek kad se to zavrsi moze da formira tim za ostanak mladih i njihov povratak u zavicaj gde ce da cuvaju ovce i koze za 200 evra godisnje