КАРАЂОРЂЕВИЋИ ТВРДЕ: Признанице за Бели двор у Архиву и НБС

В. Ц. С.

петак, 28. 12. 2018. у 09:02

КАРАЂОРЂЕВИЋИ ТВРДЕ: Признанице за Бели двор у Архиву и НБС

фото И.Маринковић

Породица Карађорђевић тврди да има признанице којима може да докаже да је дворски комплекс њен. Уметнине и намештај из Белог двора потражују сви наследници

КРАЉЕВСКА породица Карађорђевић има признанице, уговоре и друге доказе којима може да поткрепи свој захтев за повраћај Дворског комплекса на Дедињу, али их неће достављати на увид јавности док траје поступак, потврђено је за "Новости" у адвокатском тиму који заступа припаднике династије.

Како нам је речено, признанице се налазе у Архиву Југославије и Народној банци Србије, и на свакој од њих види се шта је плаћено новцем из дворске касе, а шта новцем из сефова краља Александра Ујединитеља, краљице Марије, кнеза Павла или кнегиње Олге. Све оно што је плаћено новцем из дворске касе, како сазнајемо, биће третирано као државна имовина и остаће држави, док ће Агенција за реституцију разматрати искључиво некретнине и покретности за које постоје докази да су их чланови породице Карађорђевић платили властитим новцем.

Прочитајте још - АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ ПОНУДИО ДОКАЗЕ: Држава да нам врати Бели двор!

Краљ Александар је за живота изградио Краљевски двор у оквиру комплекса на Дедињу, за себе и краљицу Марију, и започео градњу Белог двора за синове. Атентат у Марсељу, 1934. године, спречио га је да градњу и заврши, па је овај двор завршио кнез Павле и у њему живео са породицом до почетка рата. Његови наследници, кнегиња Јелисавета и кнез Александар, који је у међувремену преминуо, у поступку реституције тражили су покретности из Белог двора, за које тврде да их је купио њихов отац, иначе чувени колекционар уметнина и нумизматике.

У питању је вредан намештај, уља старих мајстора, попут Пусена или Рембранта, скупоцен порцелански сервис из Севра... Занимљиво је да се ове покретности налазе и на списку захтева осталих Карађорђевића.

Прочитајте још - Бели двор још чека власника, решење ни на видику

Агенција ће морати, како нам је потврђено у овој институцији, да утврди шта коме од наследника припада, уколико је то могуће и ако постоје докази. За све оно што не може бити враћено у натури, како за некретнине, тако и за покретности, максималан износ који по закону неко може да добије јесте укупно пола милиона евра.

То значи да ће престолонаследник максимално моћи да добије пола милиона као наследник краља Петра млађег, а исте максималне износе моћи ће да добију и наследници принца Томислава, као и принца Андреја.

Колико ће бити обештећење знаће се тек после налаза вештака, које ће Агенција ангажовати да процене Дворски комплекс и добра која се налазе у њему.

КНЕЖЕВЕ БЕЛЕШКЕ

КНЕЗ Павле је, према речима његове кћерке Јелисавете, пописивао све ствари које је куповао или отуђивао. Тако и данас постоји попис сребрнине коју је купио својим новцем и потврде о куповини слике Николе Пусена, као и сервиса из Севра, на аукцији у Паризу, код аукцијске куће "Шарпантје".

Постоје докази да је намесник купио и велику библиотеку пуну ретких књига у кожном повезу, у Лондону, од Марије, сестре војводе од Кента.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

Sve će To narod Pozlatiti

28.12.2018. 09:27

1903 su došli u Srbiju bez igde ičega. Kada su pobegli 1941 posle svega 38 godina imali su vile, rudnike, dvorce, letnjikovce, placeve...njihovi saborci iz Balkanskih i Prvog svetskog rata nisu ni izbliza bili tako umesni.

Maya

28.12.2018. 09:29

Дивно. Краљевска породица која само жели да очерупа Србију. Гдје су шта урадили у корист Србије, Косова? Ма мрш!

Aleksandar

28.12.2018. 09:31

A i stalno se spominje njegov novac...nesto nam niko ne govori gde je zaradio taj svoj novac?!

Radkvic Miso

28.12.2018. 09:33

Eto dokaza da on nije dosao u Srbiju zbog Srbije i srpskog naroda vec zbog nekog drzavnog bogastva kako je to njegovo nasledstvo.... Materinu

Marko

28.12.2018. 18:50

@Radkvic Miso - Ako SVIMA VRAĆAJU zašto ne bi i njemu. Sramota e koliko malo znate o svojoj istoriji! U svim kraljevinamaživi se dobro Japan, Švetska, Španija, Holandija, Norveka, Monte Karlo, Luksemburg, Velika Britanija i td.

Pele

29.12.2018. 00:06

@Radkvic Miso - Marko! A šta su dotični učinili da Srbiji i gradjanima Srbije bude bolje? Ništa! Samo gledaju šta će da prodaju i da od toga žive na "visokoj nozi". Bar od tih para da plate učitelje da ih nauči da govore i pišu srpski. Ni to!

Robin Hud

28.12.2018. 09:49

Postovani, imam priznanicu da je placeno imam kupoprodajni ugovor imam da mi je deda rehabilitovan. Nije pogazio zakletvu. I o cemu mi pricamo.

неимени

28.12.2018. 09:56

Не чуди ме њихов безобразлук. Довољно је видети на шта личе па да човек сконта да карактер тамо не станује. Можда би било добро да Србија потржаи неку пару и од Карађорђевића. Колико би износила накнада за историјску грешку звану Југославија? И успут буди речено. Карађорђевићи нису краљевска породица. Они су потомци бивше краљевске породице. Србија није монархија већ поодавно. Кад и ако буде то опет постала онде ће и бити краљевске породице.

DzSvetac

28.12.2018. 11:17

Podhitno da se proveri originalnost umetnina u dvoru , pošto postoje opravdane indicije da su sve umetnine u poslednjih par godina zamenjene jeftinim kopijama i završile na crnom tržištu !!!

Ne znam zašto

28.12.2018. 11:35

ljudi misle da neki kralj, car, faraon, drug, kakavgod vodja, bolje zna šta je za njih dobro od njih samih? I kad ih ti izmišljeni vodiči odvedu u trnje, onda besne? Zašto? Tražili ste da neko misli umesto vas!

jo

28.12.2018. 12:15

Kralj koji jedva nabada jezik svog naroda, princevi koji ga uopste i ne znaju tuga...A imovinu cim mu vrate ima da je proda i zapali natrag u nasu bratsku britaniju.

Dejan

28.12.2018. 12:22

Vratiti im bez prava na otuđenje, pa onda porez na luksuz a ne na njivu II klase u sred Beograda. Porez toliki da će ga odmah odbiti.

Andreja Analiticar

28.12.2018. 12:46

Brojne umetnine iz Dvora i sa drugih mesta iz Beograda se nalaze u Crnoj Gori - ukradjene su od crnogoraca na vlast u Srbiji. To treba posebno da se ispituje. Jos ima svedoka koji su to videli svojim ocima.

tomy

28.12.2018. 14:02

Cudan smo mi narod stvarno!Ovi koji kazu da prvo nauce nas jezik pa sve ostalo naj manje znaju o svemu a o teskoci da decu koja ne zive u svojoj drzavi naucis nas jezik da i ne govorim jer nasa gramatika nije nimalo laka!Neki dam citam da drzava vraca imovinu unucima nemaca SS divizije a nece da vrate Karadjordjevicima,APSURD! Znate li sta bi Hrvati dali da imaju svoga princa ili nedaj boze kralja,ponosili bi se njime i dizali ga do neba a mi,mi samo gledamo kako nekoga dobro ispljuvati !

Gen52

28.12.2018. 23:58

@tomy - "tomy" Taj Aleksandar Karadjordjević i njegovi žive u Beogradu, ako se ne varamo od 1990. godine? Znači oko trideset godina. Mnogu ambasadori (da ih sada ne nabrajam) žive 4-5 godine u Beogradu i govore skoro odlično srpski. Mnogi strani gradjani, prosečne inteligencije govore bolje srpski nego dotični. Zaključak: "muva ne leti"

VEKI

28.12.2018. 14:14

A da li se čuvaju priznanice o pokradenom zlatu koje su izneli u avionima, prvo to da vrate.

Бгд

28.12.2018. 16:13

Ваше височанство, Ваш цењени чукундеда је исто био борац, само он се са пушком борио под лажним именом у Херцеговини за ослобођење Срба од Немаца, а за шта се Ви данас борите, данас када кидишу на нас још горе са свих страна, када нам силом Космет откидају??? Мислите о томе! Поздрав из Србије неуништиве!

Monpellier

28.12.2018. 18:52

@Бгд - SRBI UŽIVATE DA SVAKOG I SVE BLATITE U SRBIJI. Stidite se! Šta bi neke zemlje dale da imaju takvu istoriju!

Princ od persije

25.05.2019. 01:04

ti kraljevi su iz srbije izneli tri tovara zlata osiromasili su narod za ceo zivot dok su se oni bahatili po svetu narod je ginupo i umirao od gladi