ОСИМ што је дозвољено сексуално општити са адолесцентима старијим од 14 година, у Србији девојчице од 15, 16 или 17 такође могу самостално, без знања родитеља, да се подвргну абортусу, осим уколико им то угрожава живот. Наиме, већ пет година закон дозвољава старијима од 15 да имају право увида у свој здравствени картон, да самостално иду у амбуланту или болницу, па чак и да се подвргну хируршкој интервенцији, а да њихове мајке и очеви о томе немају појма.

Четрнаест година такође је граница за кривичну одговорност. Нико млађи од тог доба не може бити кривично гоњен, без обзира на то шта урадио - па макар и усмртио бескућника, као што смо имали случајеве. Уколико има између 14 и 16 година, малолетник може да добије васпитну меру, односно да буде смештен у васпитно-поправни дом, а тек са 16 може да доспе у затвор.

ПРОЧИТАЈТЕ И: СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Предњачимо по броју абортуса међу девојчицама


Старији од 15 могу и званично да се запосле, па и да уплаћују себи стаж. Тако је најмлађи на листи ПИО фонда управо један 20-годишњак, који себи већ пет година уплаћује доприносе. Мада му је законодавац дао право да ради и има сексуалне односе, није му дао право да пуши и пије, па је млађима од 18 формално и даље забрањена куповина дувана и алкохола. Овога се, међутим, ретко ко придржава.

У неким градовима било је и покушаја да се за млађе од 18 уведе “полицијски час” после 23 сата или поноћи, међутим, ни ово никада није заживело.

И док тинејџери глуме зрелост и самосталност, а закон им у томе иде наруку, са друге стране тридесетогодишњаци и даље живе са родитељима. Неки још студирају, немају посао и издржавају их мама и тата. Апсурдна статистика каже да је међу њима више мушкараца него жена.