ЛИК Христа Спаситеља у полукуполи и декорација олтарске апсиде следећи је задатак тима градитеља који раде на унутрашњем уређењу Храма Светог Саве у Београду. Мозаик, којим ће у следећој фази бити украшена заветна црква српског народа, већ је из Москве стигао на Врачар, а радови ће наредних недеља бити у пуном замаху.

Прочитајте још: Мозаик оставља без даха

Украшавањем површина иза и изнад олтара биће настављен обиман посао декорације светиње. И овај део посла потписује уметнички тим од стотину мозаичара и сликара са чувеним руским академиком Николајем Мухином на челу, који је претходних месеци поставио сцене које ће бити уграђене у малтер зидова Храма.

План Светог синода СПЦ, који води главну реч у ентеријерском уређењу, јесте да друга фаза живописања буде завршена почетком следеће године како би средином 2019. заветна црква била спремна за освећење и прославу 800. годишњице од стицања аутокефалности Српске цркве. Патријаршија се веома озбиљно припрема за овај јубилеј, а у обележавање је укључен и државни врх Србије.

- Овај јубилеј свакако ће обележити следећу годину. Храм Светог Саве засијаће пуним сјајем, а помоћ у окончању радова на ентеријеру обећала је и држава. Недавним састанком председника Александра Вучића, патријарха Иринеја и академика Мухина овај договор је добио и потврду - наводе у Патријаршији СПЦ.

Прочитајте још: Христов лик за Храм Светог Саве стиже из Москве

У години када Црква слави 800 година постојања почеће и изградња нове патријаршије на београдском Светосавском платоу, који ће бити проширен и реконструисан. Тиме ће, после више деценија, Храм Светог Саве добити и достојно окружење. Саставни део припрема за годину јубилеја биће и постављање споменика родоначелнику светородне династије Немањића - великом жупану Стефану Немањи на данашњем Савском тргу. На централни догађај обележавања осам векова аутокефалије СПЦ биће позвани поглавари свих православних цркава, као и високе делегације других конфесија.


У току припреме за прославу јубилеја Фото Ж. Кнежевић

У Храму Светог Саве све је спремно за нову фазу радова. Све површине су припремљене за мозаике, а декорација ће бити изнета преко посебних скела.

- Мозаик ће бити постављен и на лучним површинама између полукупола и носећих стубова. Предстојећи радови повезаће мозаике од крова до нултог нивоа и заокружити декоративну целину наспрам главног улаза у Храм којом домирају украси под главном куполом. Тамо је уграђено 40 тона мозаичког материјала. Апсида, која ће на јесен бити осликана, наткриљује олтар - најсветији део сваког храма и отуд је неимарски изазов већи - објашњавају, за "Новости", у СПЦ.

СТЕПЕНИШТА У ЗВОНИЦИМА

ГОДИНУ јубилеја Српске цркве Храм на Врачару дочекаће са степеништима у звоницима обложеним декоративним каменом, што ће омогућити несметан приступ горњим нивоима. Доступне ће бити и хорске платформе, којима ће се прилазити посебним лифтом. Вајар Небојша Савовић Hec ради на украшавању спољних капитела, који ће украсити и увеличати улазе у Храм и додатно обогатити постојеће капителе и њихове носеће стубове.