У 91 здравственој установи широм Србије данас су су организовани бесплатни превентивни прегледи на које је дошло 14.716 грађана. У оквиру ове, 12. по реду акције Министарства здравља, радили су се офталмолошки и пулмолошки прегледи, по потреби и снимање плућа рендгеном, као и тумор маркери плућа и дебелог црева.

Многи су у домове здравља, болнице и клиничке центре, без обзира на снег и хладно време, дошли пре него што су у 8 сати отворене амбуланте. Највеће интересовање је било за пулмолошке прегледе, који су организовани први пут откако је прошле године у септембру покренута акција бесплатних превентивних прегледа, на које може да се дође и без здравствене картице.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
У недељу још једна акција бесплатних прегледа

Здравствене установе су план прегледа правиле према капацитетима, па се нису сви прегледи обављали у свакој од 91 установе која је овог викенда учествовала у акцији. Тако су се, рецимо, у домовима здравља Богатић и Владимирци радили пнеумофизиолошки преглед и мерења крвног притиска, шећера у крви и ЕКГ срца. У Шабачкој болници су обављени сви прегледи предвиђени за овај викенд, а у Дому здравља Шабац ултразвук абдомена и мале карлице, контрола крвног притиска и нивоа шећера у крви, а за жене и гинеколошки преглед.

У Јагодини су у 9 сати биле пуне чекаонице, и код офталмолога, а посебно код пулмолога. Милош Лукић, директор Опште болнице, рекао је да су на преглед дошли не само пацијенти из Јагодине, него и из целог Поморавског округа.

У Београду су грађани са којима смо разговарали у више здравствених установа били задовољни начином на који је акција организована.


- Изненађена сам којом је брзином све одрађено - каже Милосавка Јовановић из Београда, која је данас на превентивним прегледима била у Поликлиници Клиничког центра Србије. - Сви су изузетно љубазни. До сада сам другачије мислила о лекарима, али сам сад до те мере пријатно изненађена да не знам како да се понашам. Хвала им свима.

Грађани који су запослени највећу предност ове акције виде у томе што на преглед долазе викендом, јер радним даном не могу да стигну, и што се прегледи не заказују.

- Велики је одзив чак и по овом снегу - каже Виолета Михаиловић Вучинић, директор Клинике за пулмологију КЦ Србије. - Пацијенти су веома задовољни што на овај начин могу да провере своје здравље. Превенција је изузетно важна. Ако се болести открију у некој раној фази може се терапијски деловати.

Плућне болести су опасност број један, поготову малигне плућне болести, али ако се открију на време успех у лечењу је загарантован - истиче Вучинићева, говорећи о значају превентивних прегледа плућа.У Србији од карцинома плућа годишње оболи чак 6.000 људи, а од малигних тумора дебелог црева 4.500. Од када је уведен скрининг на тумор дебелог црева колопроктолози указују да се у већем броју случајева него раније ова болест открива у раној фази, кад може да се излечи операцијом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Прегледано 19.355 људи

ДАЉА ДИЈАГНОСТИКА

У ПРЕТХОДНИХ 11 акција прегледано је више од 220.000 људи, а неколико хиљада њих је упућено на даљу дијагностику и лечење. Прошлог месеца уместо викенд акције бесплатних прегледа целог месеца је организован скрининг на карцином простате. Из Министарства здравља најављују да ће овакве акције бити настављене и следеће године.