РЕСТИТУЦИЈА још није завршена. Борићемо се за нашу имовину, рекао је, за "Новости", престолонаследник Александар Карађорђевић, коментаришући одлуку Агенције за реституцију да се Карађорђевићима не врати Дворски комплекс на Дедињу, а да ће ова породица бити обештећена по правилима која важе за све грађане у процесу повраћаја имовине национализоване после Другог светског рата.

Од када је Агенција за реституцију одбила захтев за враћање Белог двора породици, принц Александар се није оглашавао у јавности. Учинило се да је борбу "поверио" адвокатима.

Прочитајте још - ОБЕШТЕЋЕЊЕ ЗА КАРАЂОРЂЕВИЋЕ: Добиће 500.000 евра уместо Белог двора

- Реституција је врло компликован процес који код нас траје изузетно дуго - казао нам је Карађорђевић. - Покушавамо да пронађемо право решење, а то раде и наша влада, адвокати и судови.

Престолонаследник Александар је уверен да ће држава, ипак, ускоро пронаћи добро решење.

- Верујем да ћемо у неколико наредних дана имати конкретне информације са којима ћемо изаћи у јавност - најавио је Карађорђевић.

Александар Карађорђевић Фото Н. Фифић

Некретнине Карађорђевића подељене су у три групе - Бели двор са околином, објекти у центру града, плацеви и куће које су срушене и задужбина Карађорђевића.

- Решења још нема, али решење није само овде. Некад може да буде и у иностранству - каже принц Александар. - Реч је о праву на приватну имовину, које све демократске државе поштују. Зато наше правосуђе мора да има слуха за људска права и за демократију и када је реч о породици Карађорђевић.

Најаву да ће његова породица бити обештећена са највише 500.000 евра и то за сву


имовину чије су враћање тражили, Карађорђевић је кратко прокоментарисао:

- То не долази у обзир!

Прочитајте још - КАРАЂОРЂЕВИЋИ НАЈАВЉУЈУ ЖАЛБЕ: Двор ће тражити и у Стразбуру

Карађорђевићи су тражили имовину која је после смрти краља Александра, оставинским решењем од 27. октобра 1938. подељена на три једнака дела, а захтев за реституцију поднело је десет наследника краља Петра и принчева Томислава и Андреја.

ПОТРОШИЛИ МИЛИОНЕ НА ПОПРАВКЕ

ПРЕ осам година Бели двор је добио статус културно-историјског добра од посебног значаја. И поред тога још чека озбиљну санацију урушеног крова, труле таванице, попуцалих фасада, зидова, стубова... Принц Александар је годинама упозоравао да ће уколико се нешто не промени дворски комплекс потпуно пропасти.Изјавио је и да је у одржавање дворова уложио доста свог новца - само од 2001. до 2004. године 3,7 милиона евра.

- Не можемо више да трошимо свој новац за оно што није наше - казао је он. - Сигурно је да не бисмо дозволили да Бели двор пропада, ако би нам га вратили. Чували бисмо оно што су нам преци оставили.