Родитељима омогућено да од куће прате оцене деце

Танјуг

12. 12. 2018. у 17:44

Све школе у Србији које су папирни дневник замениле електронским, имају сада могућност да родитељима креирају налоге и поделе шифре за приступ електронском дневнику (ЕсДневник)

Родитељима омогућено да од куће прате оцене деце

Фото Ж. Кнежевић

Све школе у Србији које су папирни дневник замениле електронским, имају сада могућност да родитељима креирају налоге и поделе шифре за приступ електронском дневнику (ЕсДневник).


Када ће родитељи "кликом на миш" моћи да прате изостанке и оцене своје деце сада искључиво зависи од ажурности школа.

Руководилац пројекта "Е просвета" Бојан Радић каже за Танјуг да је зацртани рок био да се до краја године родитељима омогући приступ електронском дневнуку, али да су успели цео посао да заврше раније.

"Све школе које су увеле електронски дневник имају могућност да родитељима омогуће приступ оценама. Којом динамиком ће то да се ради сада искључиво зависи од школе", појаснио је Радић и додаје да родитељске налоге за приступ евиденцијама издају школе, према динамици коју саме одреде.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Електронски дневник у 830 школа, родитељи још немају приступ

Родитељи имају приступ и могу да виде само оцене и изостанке свог детета. Оцене ће моћи да прате са два дана закашњења, јер су уважени предлози психолога и педагога да се деци да могућност да сами родитељима саопште оцене.

Пројекат електронског дневника започео је пилотом пројектом у школској 2017/18. години, са 60 школа. По завршетку пилот пројекта одлучено је да се све школе у Републици укључе у главни пројекат у школској 2018/19. години.

Оцене свих ученика могу да виде само директор школе и разредни старешина, док остали наставници могу да виде само своје оцене, а не оцене својих колега, а све у циљу веће објективности.

Према плану обука свих 1.764 основне и средње школе (са свим својим истуреним одељењима) биче у систему најкасније до 21. децембра 2018. године. До дана 30. новембра 2018. године изврсене су обуке за 1.704 сколу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

zaliv.net

13.12.2018. 01:02

Totalna glupost, traze roditeljima maticne brojeve i email adrese a posle te podatke ko zna ko moze da ko zna za sta iskoristi (mislim na ucitelje)...zasto se jednostavno ne dozvoli pristup deci a roditelji ce da kod kuce lepo kazu detetu "ajde sine uloguj se i da vidimo sta imas....". Zasto se komplikuju stvari!?