МЛАДИ научници коначно ће моћи да одахну јер ће бити решени њихови финансијски проблеми. Наиме, у петак је усвојен Закон о Фонду за науку, из кога ће бити обезбеђено финансирање научноистраживачких пројеката. Такође, у плану је и доношење новог кровног закона о науци и истраживањима.

Прочитајте још: Српски научници први пут на конференцији World Minds у Цириху

- Најважније новине су увођење комбинованог институционално-пројектног финансирања, као и формирање Фонда за науку - каже, за "Новости", Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. - Кроз институционално финансирање обезбеђујемо стабилност научним радницима, чија је основна плата до сада зависила искључиво од тога да ли имају пројекат или не.

Наш саговорник истиче да је формирање Фонда за науку велики реформски искорак.

- Планирано је да се кроз овај фонд финансирају само изузетни пројекти изабрани на конкурсу. Млади истраживачи имаће већа средства за истраживања - напомиње он.

Прочитајте још: Србија промовише таленат

Фонд ће се у почетној фази финансирати из буџета, па је за 2019. годину планирано 500 милиона динара за његово оснивање, организацију и рад. Такође, у буџету за наредну годину се налази и 42 милиона евра, кроз пројектне зајмове, а додатно се преговара и за средства кроз ИПА фондове.

- Основна намера је да се створе услови који ће довести до тога да се фонд пуни и средствима из приватног сектора - каже Поповић.

- Привредним субјектима ће бити понуђено да предложе теме које су њима интересантне и да потом, заједно са Фондом за науку, учествују у суфинансирању таквих истраживања. Тиме би привреда, за релативно мало учешће, од, на пример, 30 одсто, добила пројекат, производ, прототип, студију и слично.

С друге стране, научна заједница је задовољна доношењем нових прописа. Јер, како каже др Милица Марчета Канински, директорка Института "Винча", до сада је примењиван закон из 2005. године и није било слуха да се он мења и да се усагласе потребе научника и могућности државе.

- Сада је коначно нађен компромис - каже она за "Новости". - Закон ће побољшати статус научника у институтима и допринеће томе да се обогати стручни кадар и да најбољи млади људи остану у земљи.

ИСКУСТВА ВЕЛИКИХ ДРЖАВА

Владимир Поповић каже да ће начин управљања фондом моћи да се пореди с најбољим искуствима из других држава, али ће узети у обзир и наше специфичност:

- Скоро све државе које имају развијен научни систем, имају и свој фонд за науку - Кина, САД, Француска, Немачка, итд. Ипак, приликом формирања концепта нашег фонда, у првом реду смо имали у виду активности Европске комисије и њен програм "Хоризонт 2020".