Прослава Хануке, јеврејског празника светлости, ове године почиње сутра и трајаће наредних осам дана. "Ханука је симбол наде и чуда, вере у боље сутра. То је један од најрадоснијих јеврејских празника. Велики број наших сународника живи у Београду и заједничке прославе нас зближавају, како међусобно, тако и са нашим српским пријатељима", каже рабин "Хабад Центра" Јехошуа Каминецки.

Трећег дана Хануке, у уторак, 4. децембра, Јеврејски центар "Хабад Србија" организује централну прославу тог празника у Хотелу "Хилтон".

Прослави Хануке присуствоваће представници амбасаде Израела у Београду, лидери и представници јеврејске заједнице и бројни гости, најавио је Јеврејски центар.

Том приликом биће запаљене три свеће на деветокраком свећњаку

Ханукији или Менори, што је један од обичаја који подсећа на чудо које се догодило, када је по уласку вође устанка Јуде Макабејца у Храм, уље за свеће којег је било за само један дан, потрајало читавих осам.

Након паљења свећа, прослава се наставља коктелом, на коме ће бити послужена храна која се традиционално служи за Хануку.

Ханукија, која ће бити упаљена ове године, је израђена у Србији и идентична је свећњаку Храма у Јерусалиму.

Јеврејски празник светлости Ханука у јеврејским храмовима и домовима широм света обележава се службама, окупљањем породица и паљењем свећа на посебном свећњаку познатом као Менора или Ханукија.

Јеврејски центар "Хабад Србија" основан је 2016. године са циљем очувања јеврејске традиције и културе у Србији.