СПОМЕНИК краљу Петру Првом Карађорђевићу у петак после подне стиже у Нови Сад. Из Уметничке ливнице "Јеремић" у Врчину до Српске Атине биће превезен специјалним транспортом у пратњи полиције, а већ до вечери биће постављен на мермерни постамент на Тргу републике. Откривање споменика, како је планирано, биће у недељу на свечаности обележавања 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Прочитајте још: СТОГОДИШЊИЦА ОД ВЕЛИКОГ РАТА И ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ: Светозару представа, краљу Пери споменик

Припреме за овај важан, несвакидашњи транспорт, према речима Слободана Јеремића, почеле су у четвртак ујутру, премештањем споменика из ливнице до пута одакле ће, данас око девет часова, краљ Петар Први "кренути" према Новом Саду.

- Није било нимало лако, јер је бронзани споменик висок четири метра и тежак више од три и по тоне - објашњава Јеремић. - Преостало је да га сместимо у наменско возило, камион са краном. Кран ће га спустити на ниску приколицу како би могао да прође испод надвожњака. Процењујемо да ће до Новог Сада "путовати" око пет сати. Постављаће га пет радника, уградњом четири анкера у мермерни постамент.

Прочитајте још: СТОГОДИШЊИЦА ОД ЗАВРШЕТКА ВЕЛИКОГ РАТА: Јунаци моравске дивизије

Споменик краљу Петру Ослободиоцу израђен је по моделу академског вајара Зорана Ивановића. Са постаментом биће висок око 10 метара, а имаће и ћириличке натписе на све четири стране. На јужној страни ће писати "Петар Први Крађорђевић 1844-1921", на северној "Краљ Србије 1903-1918", грб Краљевине Србије биће на западној страни, а на источној ће писати "Рума, 24. новембар 1918, Нови Сад, 25. новембар 1918".