НА списку радника којима словачка агенција "Раскен", са седиштем у Трнави, дугује новац, није 50, како је пре два дана саопштено, већ је у питању 700 запослених, тврди за "Новости" један од оштећених. Нашим људима се дугује око 700.000 евра!

Прочитајте још: РАДНИЦИ ПРЕВАРЕНИ У СЛОВАЧКОЈ: Без плате чекају на повратак

Драма српских радника траје неколико дана, а како је најављено, требало би да се они врате у Србију 30. новембра. Проблем је, међутим, што су већ остали без хране и новца.

Наше људе у Трнави посетили су и четвртак заменица амбасадора и конзул и посаветовали их исто онако као што су им рекли и наши људи који су радили за агенцију.

- Рекли су нам да су добили усмено обећање да ће бити исплате, али да је најбоље да одемо кући. Организовали су превоз и већ се пријавило око 100 људи - каже Н. Д. - Само из наше фабрике проблем има 50 људи, а ту су и Takko, Mecaplast, FM, Peter Veter и многе друге. Агенција дугује и људима који су се вратили из Словачке. Они чекају 30 одсто октобарске плате, јер су подигли 70 одсто, када су одлазили током прошлог месеца.

Прочитајте још: Преварени у Словачкој: Из Европе без иједног евра

Зоран Михајловић, потпреседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије, каже за "Новости" да сматра да држава мора дугорочно да реши овај проблем, јер није први пут да нам се људи из Словачке враћају преварени.

- Министарства рада и спољних послова морају да пронађу решење - каже Михајловић. - Један од начина је да се агенције за запошљавање у иностранству боље контролишу. Немогуће је и да 700 радника пређе границу, а да то нико не евидентира. Србија је потписала међудржавне споразуме и са неким државама они одлучно функционишу.

Наш саговорник наводи пример Немачке, са којом нема никаквих проблема иако највећи број наших људи тамо одлази на рад. По њему је однос са Словачком превише флексибилан и доста је "лова у мутном" са обе стране.

- Прошле године је после сличног проблема са истом земљом донет Закон о упућивању радника на рад у иностранство, који очигледно не функционише у пракси - каже он. Одговорност је свакако и на људима који су отишли без уговора.

Већина агенција које наши људи налазе преко интернета раднике одведе у другу земљу без уговора, уз обећање да ће га потписати на лицу места. То се, нажалост, врло често не догоди. Просечна плата у Словачкој је 900 евра, од чега чак 40 одсто иде агенцији. Раднику остане око 500 евра, што је и даље солидна зарада у односу на наше плате.

Mecaplast једна од фабрика у којима су ангажовани наши радници

АМБАСАДА ПРАТИ СИТУАЦИЈУ

Амбасади Србије у Братислави су се 20. новембра обратили наши држављани који су ангажовани преко агенције "Раскен", речено је "Новостима" у Министарству спољних послова.

- Посредством поменуте агенције у Трнави и околним градовима у Словачкој, према информацијама Амбасаде, било је ангажовано око 700 српских држављана - кажу у МСП. - Један број радника се вратио у Србију или је променио агенцију, док је око 200 радника још ангажовано посредством "Раскена".

Наша амбасада у Братислави је у контакту са радницима.