ИСТРАЖИВАЊЕ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА У ШКОЛАМА: Пропусти у инклузији

А. В. В.

среда, 14. 11. 2018. у 21:33

ИСТРАЖИВАЊЕ ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА У ШКОЛАМА: Пропусти у инклузији

Фото Танјуг

Омбудсман Зоран Пашалић изјавио да није задовољан резултатима које је до сада постигло инклузивно образовање

ЗАШТИТНИК грађана Зоран Пашалић изјавио је у среду да није задовољан резултатима које је до сада постигло инклузивно образовање. Нагласио је да су многе школе само делимично, а не у потпуности испуниле захтеве за образовање ученика са сметњама у развоју.

На конференцији за медије представио је резултате извештаја Заштитник грађана о услугама додатне подршке деци и ученицима у образовању. Резултати истраживања показали су да општине најчешће пружају помоћ у виду бесплатног или повољнијег превоза и исхране. Деца са сметњама у развоју поред превоза имају још и личног пратиоца, а неки и педагошког асистента.

Прочитајте још - ИНТЕРВЈУ: Зоран Пашалић: Неко мора да контролише и судство

Сиромашној деци се пружа помоћ још и у виду бесплатних уџбеника и школског прибора, затим боравка у предшколској установи и у дому, док деца ромске националности имају само услуге за смањење последица сиромаштва. Ученици која живе у удаљеним крајевима имају обезбеђен превоз, а талентовани ђаци добијају подршку, финансијску или наградну.

Заштитник грађана је истраживање спровео уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја, 145 локалних самоуправа и 48 школа за образовање ученика са сметњама у развоју.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације