ПРЕДШКОЛЦИ ће од следеће године више времена проводити играјући се него учећи. То, укратко, предвиђа нови план и програм, који Министарство просвете намерава да у предшколске установе уведе сукцесивно од септембра 2019. године.

Предшколско васпитање је до сада, по документу из 2006. године, било искључиво припрема за школу. Процењено је да је то преозбиљно, и да би деца у том узрасту требало да уче уз игру.

Нови програм за предшколце зове се "Године узлета", представљен је недавно, а министар просвете Младен Шарчевић је истакао да је циљ да се унапреде доступност, квалитет и праведност система предшколског васпитања.

Помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић рекла је да су основе програма метафорично назване године узлета.

- Основе овог програма подржавају развијање васпитно-образовног рада кроз заједничко учешће деце и одраслих у просторима који су инспиративни и провокативни за дете, у којима оно може слободно да истражује, да испробава, да се игра, да сарађује са другима и упознаје свет око себе - рекла је Весна Недељковић.

Нови програм, кроз пилот пројекат, у протеклих годину дана "заживео" је у појединим предшколским установама у Земуну, Чачку и Новом Саду. Директори и васпитачи не крију задовољство новим начином рада са предшколцима.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Предшколци од недеље у три школе

- У вртићу "Земунски бисер" већ годину дана васпитачи раде са децом по програму "Године узлета" и искуства су фантастична - каже Јасмина Боуали Станојковић, директор ПУ "Др Симо Милошевић" у Земуну. - Сви заједно учимо, укључујући и родитеље, који су и до сада били наши партнери, али сада је то другачије. Заиста смо задовољни.


ПЛАНОВИ И УЛАГАЊА

У СРБИЈИ раде 162 предшколске установе, у којима борави 200.000 деце. Министарство просвете намерава да до 2022. године уложи 32 милиона евра у адаптацију и изградњу нових вртића, како би што више малишана имало шансу да се упише у обданишта.