За предшколце више игре, а мање учења

Љ. Б.- Б.Б.

12. 11. 2018. у 15:02

За предшколце више игре, а мање учења

Фото Беоинфо

У предшколске установе ће се од следеће године увести програм са доста новина. Већ се успешно примењује у Земуну, Чачку и Новом Саду

ПРЕДШКОЛЦИ ће од следеће године више времена проводити играјући се него учећи. То, укратко, предвиђа нови план и програм, који Министарство просвете намерава да у предшколске установе уведе сукцесивно од септембра 2019. године.

Предшколско васпитање је до сада, по документу из 2006. године, било искључиво припрема за школу. Процењено је да је то преозбиљно, и да би деца у том узрасту требало да уче уз игру.

Нови програм за предшколце зове се "Године узлета", представљен је недавно, а министар просвете Младен Шарчевић је истакао да је циљ да се унапреде доступност, квалитет и праведност система предшколског васпитања.

Помоћница министра за предшколско и основно образовање и васпитање Весна Недељковић рекла је да су основе програма метафорично назване године узлета.

- Основе овог програма подржавају развијање васпитно-образовног рада кроз заједничко учешће деце и одраслих у просторима који су инспиративни и провокативни за дете, у којима оно може слободно да истражује, да испробава, да се игра, да сарађује са другима и упознаје свет око себе - рекла је Весна Недељковић.

Нови програм, кроз пилот пројекат, у протеклих годину дана "заживео" је у појединим предшколским установама у Земуну, Чачку и Новом Саду. Директори и васпитачи не крију задовољство новим начином рада са предшколцима.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Предшколци од недеље у три школе

- У вртићу "Земунски бисер" већ годину дана васпитачи раде са децом по програму "Године узлета" и искуства су фантастична - каже Јасмина Боуали Станојковић, директор ПУ "Др Симо Милошевић" у Земуну. - Сви заједно учимо, укључујући и родитеље, који су и до сада били наши партнери, али сада је то другачије. Заиста смо задовољни.

ПЛАНОВИ И УЛАГАЊА

У СРБИЈИ раде 162 предшколске установе, у којима борави 200.000 деце. Министарство просвете намерава да до 2022. године уложи 32 милиона евра у адаптацију и изградњу нових вртића, како би што више малишана имало шансу да се упише у обданишта.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dule

12.11.2018. 15:46

treba i osnovnu skolu rasteretitivec 20 godina mi nije zatrebalo znanje 3. njutnovog zakona niti Aorist niti alkeni niti popokatpetl i jos gomila toga

itekako

13.11.2018. 07:03

@Dule - Vazno da znate da njutnov zakon postoji, a to sto ne znate gde i kako ga primeniti to je vec vas problem. Zbog takvih kao vi ne trebju sva deca da zaglupe. Skola ima svoju svrhu, no ovakvim trendom necemo dobiti obrazovanu vec poducenu decu koja tesko da ce misliti svojom glavom. Bas kao sta se desava na zapadu. Informacije ce se samo reproducirati dalje i to je sve. Znanje odumreti....Nazadovat ce srpska deca koja su ionako najinteligentnija od svih :(