У Србији се данас одржала Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "Век победника 1918-2018", у част обележавања 100 година од победе у Првом светском рату.

Вежби, која је почела на Пасуљанским ливадама код Ћуприје, присуствовали су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и други званичници.


Вежба "Век победника 1918-2018" изводила се истовремено на 10 локација по теми "Припрема и употреба снага за реаговање Војске Србије", а у њој је учествовало око 8.000 припадника Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране и више од 600 борбених система и ваздухоплова.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Србија има чиме да се брани

Медији у региону о највећој војној вежби у Србији икада


Вучић: Војска ће бити све снажнија и опремљенија; Одбијен захтев Приштине да преузме од Србије електромрежу


ПОГЛЕДАЈТЕ: Најлепше фотографије са војне вежбе "Век победника"

09:09 - ПОЧЕЛА ВЕЖБА

Дат сигнал за почетак вежбе, полигон надлеће шест "мигова-29" - "Борбена група у нападу".

09:19 - ПРЕДСЕДНИК ПРИСУСТВОВАО ВЕЖБИ "КОБРИ"

Председник Србије Александар Вучић захвалио се припадницима специјалних јединица "Кобре" Војске Србије на свему што свакодневно раде.

"Морате да будете спремни јер је ужасно важно да имамо јединицу као што су кобре које могу са нашом специјалном бригадом и другим јединицама обављају најсложеније задатке у најтежим условима. Надам се да никада то нећете морати да показујете и примењујете али ми морамо да будемо спремни да своју земљу заштитимо, одговоримо изазовима тероризма", рекао је Вучић јуче на Војној академији у Београду, уочи данашњег почетка велике војне вежбе "Век победника 1918-2018".

Он је захвалио и начелнику Генералштаба Милану Мојсиловића што је успео да брзо превазиђе све бирократске форме и који је тражио нове униформе истакавши да то није велики новац.

"Униформе нису скупе. Огроман новац трошимо на авионе и хеликоптере, на нека друга оруђа о којима нећу да говорим, а ово је мали новац и ви морате да имате све на располагању", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је одушевљен оним сто је видео и истакао да ће једном годишње или на сест месеци да се организују сличне вежбе, а да ће настојати да људи из резерве такође буду укључени у то.

"Гледаћемо и да људи из резерве буду укључени и да вратуимо углед војсци и да будете поштовани од свих. Ви знате шта је ваша обавеза. Желим вам да будете успешни, задовољнији својим животима. Оно што можемо ми да урадимо ми ћемо се потрудити да вам то омогућимо", рекао је Вучић.


09:46 - ЗАВРШЕНА ВЕЖБА НА ПАСУЉАНСКИМ ЛИВАДАМА

Завршена вежба на Пасуљанским ливадама. Вучић и министри разгледају приказ дејстава извиђачких органа у различитим условима и обилазе тактичко-технички збор, на коме су изложена заштитна опрема, наоружање.


09:47 - ВУЧИЋ НА ПАСУЉАНСКИМ ЛИВАДАМА

Командант Копнене војске, генерал-потпуковник Милосав Симовић, поднео је рапорт председнику и званицама у коме је изнео шта ће се све видети током тактичке вежбе.

Он је објаснио да је вежба почела 8. новембра а да ће се завршити данас када је дан високих званица, да се данас изводи на девет локација, а да је јуче изведена једна у Београду.


"На вежби учествује око 8.000 војника и 24 ваздухоплова, међу 645 борбених средстава и система налази се и 100 тенкова, симболично 100, због 100 година од завршетка Првог светског рата", рекао је Симовић.

Како је рекао, посебна пажња и у току припрема и у вежби посвећена је "садејству између редова виојске", као и "садејству наша два вида копнене војске", Ратног ваздухопловства и ПВО.


"Ватром, покретом и силином удара припадници копнене војске приказаће способности у извршавању ватрених задатака и спремност да чувају отаџбину Србију, обезбеде мир свим грађанима без обзира на националну, версјку и политичку припадност", рекао је генерал Симовић.

Пре наставка вежбе, он је рекао да ће данашњу вежбу на Пасуљанским ливадама водити командант 3. бригаде Копнене војске, пуковник Слађан Стаменковић.

У Србији је данас почела Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "Век победника 1918-2018", која се одржава у част обележавања 100 година од победе у Првом светском рату.

10:21 - ХВАЛА ВАМ!

Хвала вам што сте на бранику Србије, поручио је војницима председник Вучић.

10:30 - ВУЧИЋ: ОСАМ "МИГОВА" НА НАШЕМ НЕБУ

После показне вежбе и обиласка полигона Пасуљанске ливаде, председник Србије је рекао да је ово историјски тренутак за Србију. Он је изразио задовољство приказаним дејствима и најавио још више савременог наоружања и још бољи стандард припадника Војске Србије. Посебно је истакао да данас током вежбе артиљерија ефектно туче по циљевима, да ракете погађају циљеве, тенкови у нападу делују моћно, а срећан сам да чак 8.000 људи данас вежба и већ видимо колико су спремни и оспособљени.

- Видели смо први пут у историји Србије осам "мигова 29" на нашем небу. Никада то нисмо имали и чини ми се да бисмо још боље могли да бранимо Србију уз још неке летилице - поручио је Вучић.


10:40 - ПУПОВАЦ: ЧЕСТИТАМ ВУЧИЋУ НА ГОДИШЊИЦИ ПОБЕДЕ

Председник Српског народног већа у Хрватској Милорад Пуповац честитао је председнику Србије Александру Вучићу 100. годишњицу завршетка Првог светског рата, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Србије.

"Поводом 100 година од завршетка Првог светског рата у којем је српска војска уз огромне жртве, како војничке тако и цивилне, извојевала једну од највећих победа тог рата, честитамо Вам ту велику победу", наводи се у писму Милорада Пуповца.

У писму се додаје да је та победа донела слободу како српском народу тако и створила важне претпоставке за слободу свих народа са којима су Срби живели и живе.

"Због тога се са осећајем поноса придружујемо њезином обележавању и верујемо да је прилика да се сетимо свега оног што је та победа донела, што је након ње створено и што нам може значити у будућности", наводи се у писму прдседника Српског народног већа.

10:44 - ВУЧИЋ И ЊЕГОВА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПУТУ ЗА ПЕШТЕР

Председник Србије Александар Вучић упутио се ка Привременом полигону Пештер где ће пристутвовати извођењу друге вежбе, а након њеног завршетка обратиће је јавности где ће изнети нове импресије и планове који ће се наћи пред Војском Србије.

11:15 - ПРЕДСЕДНИК: У РЕГИОНУ НИКО РАВАН ВОЈСЦИ СРБИЈЕ

Нико у региону не може да се пореди са Војском Србије, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, након што је присуствовао војној вежби која је изведена на Пасуљанским ливадама, и најавио нова улагања у Војску Србије, како у наоружању и опреми, тако и у подизању стандарда њених припадника.


Вучић је подсетио да је Восја Србије, када је он преузео ресор одбране, 2012. године, имала један неисправан Миг 29, а да их је данас летело осам, да их има10, а да ће до краја 2019. Вијска Србије имати и свих 14 летелица у свом саставу.

Навео је да се данас могло видети 100 тенкова, хаубица Нора која "туче" по први пут, хеликоптери, извиђачи који су тако обучени да се нису могли приметити ни када им се пришло на мање од 10 метара. . . и нагласио да у данашној вежби на десет локација учествује 8.000 војника, сви из активног састава.

Што се тенкова тиче, додао је, проблем је био у посадама, а сада их има 100, такође сви у активном саставу.

"Тенкове ће видети Сремци, Банаћани, 13 ће их прећи инжењеријски мост између Титела и Перлеза, и кроз Краљево, а на Пештеру ће их бити 25, који делују јединствено као чета у нападу", додао је Вучић.

Према његовим речима, генерали су припремили вежбу тако да артиљерија туче бојевом муницијом преко тенкова.


"Задовољан сам како је Мојсиловић припремио копнену војску", рекао је Вучић.

Он је указао на потребу даљег јачања ратног ваздухопловства, а нарочито противваздухопловне одбране, али и додао и да очекујемо још оклопних возила и тенкова из споразума са РФ, али и да радимо на нашим оклопњацима те навео да је данас дејствовао и "Лазар 3".

Међутим, указао је да се мора решити питање опреме, чизама којих мора бити више од два пара, затим униформи, мајица. . . и подвукао да ће и то све брзо бити решено, уз ангажман и напоре Владе Србије.

Војска ће имати и нови дизајн униформи, каже и истиче да Јумко ради у три смене.


11:20 - ВОЈНА ПОЛИЦИЈА ИЗВЕЛА ВЕЖБУ НА ПОЛИГОНУ ОРЕШАЦ

На полигону Орешац више од 150 припадника Петог батаљона војне полиције демонстрирало је вежбу која је за циљ имала борбу против групе терориста.

Командат Владимир Петрић каже да се реализује вежба са бојевим гађањем - батаљон у блокади, уништење терористичке групе.

На вежби по теми "Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе" употребљене су јединице на борбеним возилима Војне полиције М-86 са којих нишанџије дејствују из митраљеза М-86. Дејствовали су снајперски парови, стрелци са аутоматским пушкама 5,56 мм М-21, аутоматима Хелкер и Кох 9 мм МП5, пиштољима ЦЗ-99 9 мм.

11:48 - ВУЧИЋ СТИГАО НА ПЕШТЕР

Председник Србије Александар Вучић стигао је на Пештер где ће присуствовати вежби. Вежби присуствује и члан председништва БиХ Милорад Додик, као и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, као и многе друге званице и припадници Војске Србије.

11:51 - ПОЧЕЛА ВЕЖБА НА ПЕШТЕРУ

Присутне је поздравио командант Друге бригаде бригадни генерал Жељко Кузмановић, који је извршио географску, топографску и тактичку оријенатцију и указао на основне детаље вежбе.

12:03 - ПЕШТЕР: БОРБЕНА ГРУПА НА МАРШУ СА ПРЕЛАСКОМ У НАПАД

На привременом полигону "Пештер" почела је вежба "Борбена група на маршу са преласком у напад" коју изводи Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

На вежби је ангажовано око 2.000 војника и више од 100 борбених средстава.

На вежби се демонстрира дејство ловачке авијације, ловачко-бомбардерске авијације, артиљеријских средстава и тенкова М-84, уз коришћење борбених средстава која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије.

12:17 - СВИ ДЕТАЉИ ВЕЖБЕ НА ПЕШТЕРУ: НОВИТЕТИ "ПАСАРС" И ХАУБИЦА 155ММ Б52 "НОРА"

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас вежби која је, у оквиру Здружене тактичке вежбе са бојевим гађањем “Век победника 1918 - 2018”, изведена на привременом полигону Пештер.

На Пештеру је вежбу "Борбена група на маршу са преласком у напад" извела Друга бригада Копнене војске, у садејству са Четвртом бригадом Копнене војске и јединицама Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије.


Осим председника Србије, вежби на Пештеру присуствују и премијерка Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, начелник генералштаба Војске Србије МИлан Мојсиловић, председник Републике Српске Милорад Додик, представници Војске Србије, црквени великодостојници, дипломатски кор. . .


За извођење вежбе ангажовано је око 2. 000 војника и више од 100 борбених средстава, а за њу је одговоран командант Друге бригаде Копнене војске, бригадни генерал Жељко Кузмановић.


Ангажована средства ратне технике су Тенк М84, борбено возило пешадије М80, самоходна хаубица 122 мм “Гвоздика”, борбена оклопна возила ПОЛО М83 и БРДМ - 2, вишецевни лансер ракета “Огањ”, радар “ЖИрафа”, као и средства која ће ускоро бити уведена у наоружање Војске Србије “Пасарс” и хаубица 155мм Б52 “Нора”.

Из састава РВ и ПВО на вежби ће учествовати МИГ - 29, ОРАО Ј22, хеликоптери “Гама”, МИ - 8, систем “КУБ” и радар АН ТПС - 70.


12:40 - ЗАВРШЕНА ВЕЖБА НА ПЕШТЕРУ

Око две хиљаде војника и старешина и више од стотину борбених средстава Друге и Четврте бригаде Копанене војске, Ратног ваздухопловства и специјалних јединица Војске Србије учествало је на полигону “Пештер” код Карајукића Бунара у вежби “Век победника”.

Фото: Г. Шљивић

На Пештеру вежба је носила назив “Борбена група на маршу са преласком у напад”, а пратили су је: председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Бренабић, члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, потпредседници Владе Србије: Зорана Михајловић, Расим Љајић и Небојша Стефановић, министри: Александар Вулин и Вања Удовичић, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал потпуковник Милан Мојсиловић.

Фото: Г. Шљивић

Вежба је почела упадом непријатељске чете на територију Србије, а настављена и брзим и бриљантним одговором припадника Војске Србије.. На локалитетима око Сувог Поља, које је јуче и буквално било у пламену, непријатељ је тучен из свих средстава и свим калибрима и на крају потпуно уништен.. Аплаузима присутних пропраћена су врхунски синхронизована дејства: оклопних возила, тенкова, ракетних јединица, хеликоптера и авиона, пешадије.


Фото: Г. Шљивић


Између осталих оружја и оруђа коришћени су: тенк М-84, борбено возило пешадије М-80, самоходна хаубица “Гвоздика”, борбено оклопно возила “Поло” и БРДМ-2, вишецевни лансер ракета “Огањ”, радар Жирафа”. На посебно одушевљење наишли су погодци(без промашаја) МИГ-ова 29, хеликоптера “Гама”, система куб и “Норе” која је и буквално “орала” по непријатељској теритиорији.


-Све је било беспрекорно, просто невероватно, још једном смо показали врхунску обученост и одлучност да у сваком и по тренутку и по сваком времену одбранимо територију наше земље - рекао нам је један од ученика вежбе.


Фото: Г. Шљивић

Изведена је и ваздухопловна - ватрена припрема напада авиона ЈЊ -22 ОРАО, након чијег дејства су се вршила бојна гађања и артиљеријска бојна гађања.

Механоизованим водом из рејона Рудов камен, ПОЛО-ом М83 из рејона Добро брдо, као и вода 40 мм ПАСАРС реализовали су бојно гађање са МБ82мм, одељењем БГА и далекометном пушком.

Дејством тенковским топовима, митраљезима и стрељачким наоружањем настављена је борба по дубини непријатељеве одбране и овладало се рејоном одбране водова друге линије непријатеља.

Фото: Г. Шљивић

- Срећни смо што је сваки погодак био “у десетку”, посебно сам очаран дејствима авијације и погоцима хеликоптера “Гама и дејствима МИГ-а 29, Србија поново има јаку војску – рекао нам је Драган Ракоњац, мештанин који је, какао каже, имао ретку привилегију да присуствује вежби и узива у беспрекорни дејствима Војске Србије


Фото: Г. Шљивић

БЕЗ ЧЕЛНИКА ОПШТИНА


На свечаној трибини били су и представници локалног становништава, верских заједница, фирми из овог краја.. Врло бројан био је и дипломатски кор..

Из за сада непознатих разлога на вежби нису вићени челници општина Нови Пазар, Тутин и Сненица.. Полигон “Пештер” налази се на територији општине Сјеница.


Фото: Г. Шљивић

СЈАЈНО ПРИПРЕМЉЕНО


Вежбим на Пештеру командовао је бригадни генерал Жељко Кузмановић, командант Друге бригаде Копнене војске, а помагао му је његов заменик пуковник Мухарем Фазлић..Они су, бар такав је био утисак стекао код свих присутних, беспрекорно припремили и водили вежбу на Пештеру.


Аутор: М. Нићифоровић


13:14 - ВЕЖБА НА ВЕЛИКОМ ЈАСТРЕПЦУ

На вежби на Великом Јастрепцу учествују припадници 246. батаљона АБХО из Крушевца. Они приказују ангажовање припадника јединице на задацима противнуклеарне, хемијске и биолошке одбране, затим осматрање и извиђање праваца и рејона борбених дејстава, обради прикупљених података и деконтаминацији контаминираних јединица.

На Великом Јастрепцу ангажовано је 26 борбених средстава и 120 војника који приказују формирање станице за деконтаминацију људства и средстава ратне технике, као и рад осматрачнице у моменту и након нуклеарне експлозије.

13:33 - ВОЈНЕ АКЦИЈЕ НА ПОЛИГОНУ "МЕЂА"

На полигону "Међа" код Лесковца око 600 припадника Специјалне бригаде, Трећег батаљона Војне полиције и РВиПВО приказују, уз ангажовање 74 борбена возила, оспособљеност јединица у решавању тактичких и ватрених задатака у дејству против терористичких група.

Тактичка вежба по теми "Ојачани батаљон војне полиције у противтерористичкој операцији" има више целина, а најзначајније су специјални десант, класични десант, напад тимова на терористичку базу, напад тимова на терористе који се извлаче и напад тимова на возило и бекство терориста у самом возилу.

Вежба је веома динамична и ово је само део приказа оспособљености припадника Специјалне бригаде и Копнене војске у реализацији наменских задатака.

13:56 - "МАЛИ МИЛОШ" НА СПЕЦИЈАЛНОМ ЗАДАТКУ

Специјалци Војске Србије приказали су "Међи" убацивање извиђачке групе падобранским десантом, прикупљање обавештајних података о непријатељу помоћу "Малог Милоша", као и блокаду терориста десантирањем падобранаца и уз помоћ борбених возила полиције М-86.

Чете за противтерористичка дејства ефектно су извршиле задатак уништења терористичке базе, дејствујући из снајпера и митраљеза са возила "хамер", паралелно убацујући други тим из ваздуха техником брзог спуштања из хелихоптера. Атрактиван је био и део њиховог приказа хватање терориста који су покушали бег.

Фото: архива, Д. Миловановић

14:13 - ВЕЖБА НА ЗВОРНИЧКОМ ЈЕЗЕРУ

Одржана је вежба на Зворничком језеру, која је трајала пола сата. Поред артиљеријског оружја коришћени су и чамци.

18:32 - БЕЖБА И У ТИТЕЛУ

 У склопу обележавања стогодишњица победе у Првом светском рату, у Тителу је одржана војна вежба, у оквиру вежбе "Век победника 1918-2018" којој су присуствовали министар одбране Александар Вулин и председник владе АП Војводине, Игор Мировић.

У тој великој војној вежби која је, поред Титела, одржана на још девет локација у Србији, учествовало је више од 9.000 војника и старешина, што је чини највећом војном вежбом виђеном у Србији и регион.

"Од 2012. до данас војска Србије се од једне деморалисане, скоро напуштене војске, која је требала да нестане, претворила у савремену, борбену војску која се обнавља", рекао је Александар Вулин, министар одбране, а потом најавио и повећање плата војника и стамбену изградњу.

"Вежба као што је ова се припрема деценијама", и додао да је мало армија у свету која на 10 места у исто време могу да одговоре на борбу, истакао је Вулин на крају.

"Вежба реализована са готово 900 стотина учесника показала је способност у веома сложеном маневру са јединицама разних родова наше војске", изјавио председник покрајинске владе Игор Мировић.

"Добра је оспособљеност и пешадијске јединице и извиђачке чете и речне ратне флотиле, као и авијације", додао је он и истакао да је задовољан виђеним и као председника Покрајинске владе, али и као припадник резервног састава војске.