Србија ће стогодишњицу победе у Првом светском рату обележити великом војном вежбом "Век победника" наредног викенда на десетак локација широм земље, најавио је начелник Генералштаба, генерал потпуковник Милан Мојсиловић

У вежби која ће бити одржана од 8. до 11. новембра и бити једна од највећих у региону, учествоваће 8.000 припадника Војске Србије са око 645 борбених система, рекао је Мојсиловић за РТС.

Он је навео да у суботу 10. новембра вежба доживљава своју кулминацију у делу који се односи на вежбовне активности и да је најбитније да се изводи бојево гађање.

Специфичност вежбе се, објаснио је, огледа у томе што ћемо једновремено на свих 10 локација 10. и 11. изводити планске, вежбовне и борбене активност.

Према његовим речима, по карактеру вежба "Век победника" је великог обима са пуно симболике.

"Наиме број 100 је доминантан - 100 година од херојске победе српске војске, 100 тенкова на вежби, 100 оклопних борбенбих возила, 100 артиљериских и ракетних система, како земаљских тако и ПВО", рекао је Мојсиловић.

На вежби ће бити и речна флотила, као и шира палета наоружања која се уводи у опремање Војске Србије.

Реч је о "лазару", "нори", хаубицима, малом и великом "милошу", а биће и нових чамаца и велики број пешадијског науружања, заштитене опреме.

Генерал потпуковник Мојсиловић је посебно истакао да ће на вежби бити и једнице опремљене према пројекту "1.500".