Будуће маме чекају примања од априла

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА

четвртак, 01. 11. 2018. у 16:02

Будуће маме чекају примања од априла

Преварене раднице окупиле су се летос испред Владе Србије Фото П. Митић

Ни после пет месеци није решен статус радница "Хенди тела". Документа 30 трудница заробљена у угашеној фирми

ПОМОЋ трудницама из пропале фирме "Хенди тел" ни после пет месеци није стигла. Породиље су, уз велику муку и уз ангажовање премијерке Ане Брнабић, свој новац добиле средином септембра, док су папири 30 будућих мајки још заробљени у непостојећој фирми, а последње што су примиле су накнаде за март и април. Министар Зоран Ђорђевић им је још у јулу обећао да ће држава учинити све да помогне, а да је "власник фирме кооперативан и вољан да реши проблем".

Како су "Новости" већ писале, катанац на око 200 продавница мобилних телефона и технике стављен је још крајем маја, без икакве најаве. Документацију у "Хендију" нико од маја није обрађивао, па се тачан број жена којима су ускраћена права званично и не зна. Без посла је остало око 900 радника, међу којима је 68 породиља и тридесетак трудница.

Марија Стојковић, трудница из Јагодине, каже да је од 30 оштећених, 11 будућих мама боловање отворило у мају, а осталих 19 раније. Неке су се у међувремену и породиле.

- Свим женама које су биле на породиљском у тренутку када је "Хенди" пропао исплаћен је новац за период од маја до септембра - каже наша саговорница. - Од 1. јула, по новом закону о финансијској подршци породицама са децом, новац леже директно на рачун, а нама трудницама је речено да не постоји начин, по званичним прописима, да нам се заостали дуг уплати.

Она наводи да књиговођа који ради за непостојећу фирму "Хенди" још није предао дознаке ни за мај месец у Републички фонд за здравствено осигурање. То значи, тврди наша саговорница, да су сви извештаји лекарске комисије за последњих пет месеци заробљени у "Хендију".

- Ни после толико времена у РФЗО није стигао податак да сам на боловању, иако сам прошла неколико комисија - каже Стојковић. - У решавању проблема последњих месеци нико никада није раздвајао труднице и породиље, а испало је да смо ми будуће маме грађани другог реда. Сада се надлежни позивају на закон, као да у јуну нису знали да он постоји.

Марија Стојковић

Оштећене труднице су се обратиле дописом Зорану Ђорђевићу, министру за рад, али одговор нису добиле. Из кабинета премијерке Брнабић им је обећано да ће учинити све што је у њиховој моћи да се проблем реши.

- Тражимо од Министарства за рад да нам званично изда папир да иако смо труднице нисмо законом заштићене - каже она.

ИНСПЕКЦИЈА ЏАБА НАРЕДИЛА

ПРЕМА захтевима запослених из "Хенди тела", инспектори рада су изашли на терен и 2. августа је издато решење којим се налаже да у року од 20 дана реше проблеме настале затварањем фирме. То подразумева решавање радноправног статуса инвалида, исплату зараде, као и обрачун зараде запосленима који су одсутни због болести, трудноће, породиљског одсуства или ради неге детета. Рок је истекао пре два и по месеца, а налог инспекције није испуњен.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

GROTE

02.11.2018. 02:29

Gde su botovi, šta kažu na ovu situaciju izgleda da ih ne interesuje što su žene ostale bez prihoda....