Кубуровић: Законом се дефинишу услови лобирања

Танјуг

31. 10. 2018. у 14:15

Кубуровић: Законом се дефинишу услови лобирања

Министарка правде Нела Кубуровић Фото Танјуг

Предлогом закона о лобирању успоставља се нормативни оквир за обављање те делатности у Србији, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић
БЕОГРАД - Предлогом закона о лобирању успоставља се нормативни оквир за обављање те делатности у Србији, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић која је образлажући законка решења у парламенту истакла да се њима дефинишу услови за обављање лобирања.

Регулисање лобирања усмерено је, каже Кубуровић, на спречавање могућег непримереног утицаја лобиста на формирање јавних политика, као и подизање поверења грађана у процес доношења одлука, односно на утврђивање правила у вези са обављањем лобирања.

Она је истакла да се Предлог закона заснива на начелу заштите јавног интереса и начелу интегритета које обухата законитост, транспарентност и одговорност у раду, као и етичност, у циљу очувања личног и угледа правног лица које обавља лобирање, угледа корисника лобирања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ново српско занимање - лобирање

Министарка је навела да се приликом увтрђивања услова за обављање лобирања водило рачуна о потребном нивоу професионалних квалификацијама, али и о етичким показатељима.

Предвиђено је да лобиста поред високе стручне спреме, поседује и специфична знања о лобирању која може стећи похађањем посебне обуке, рекла је Кубуровић.
Према њеним речима, Предлогом закона се промовише транспарентност лобирања, која долази до изражаја у успостављању јавног регистра лобиста, а који омогућава постојање прегледних и јавно доступних информација о идентитету и интересу свих оних који утичу или желе да утичу на органе власти у процесу припреме и доношења закона других прописа и општих аката.

Треће, прописана су правила у вези са спровођењем лобирања, истакла је Кубуровић и у том смислу истакла да су прописани обавезна садржина уговора о лобирању и правила о његовом раскиду, као и прекиду поступка лобирања.

Такође, описани су послови које обављају лобисти и нерегистровани лобисти и прецизно утврђени принципи њиховог деловања и обавезе према које имају кориснику лобирања.

Кубуровић је навела да је прописана обавеза лобираног лица да сачини извештај о сваком контаку са лобистом или нерегистрованим лобистом, чија је садржина такође уређена овим Предлогом закона у циљу омогућавања стандардизације података у вези са лобирањем.
"Смисао евиденције је омогућавање приступа јавности довољном броју информација о лобистичкој активности које се односе на јавне политике и доношење одлука, како би се могла проценити природа и домет лобирања и како би се јавност уверила да је то у складу с јавним интересом", рекла је Кубуровић.

Кубуровић каже да се извештаји о раду лобиста, односно правних лица која обављају лобирање подносе Агенцији за борбу корупције, као органу који води регистре у којима су уписани.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

VA

31.10.2018. 15:20

Lobiranje je drugi naziv za korupciju. Razmislite pa ćete videti da je razlika samo u tome da je za “lobiranje” uvek potrebno mnogo novca i to je privilegija bogatih.