ШЕСНАЕСТОГОДИШЊИ Петар Петровић из Бруса, тешко оболео од Бад-Кијаријевог синдрома, отпутовао је јутрос на лечење у Италију авионом Владе Србије, о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање. Младићу ће у болници у Бергаму бити урађена ТИПС-радиолошка процедура на венама јетре. Уколико процедура не успе, у Италији ће сачекати трансплантацију овог органа.

Он је трећи пацијент од августа који је на лечење у иностранству отпутовао једним од два авиона које је Влада Србија обезбедила за хитан транспорт оболелих у стране клинике. Петар је отишао у пратњи родитеља, анестезиолога и медицинских сестара. Отац дечака захвалио се пред полетење на брзој реакцији и одобрењу средстава за лечење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Још једна успешна трансплантација у ВМА

- Дечја клиника у Тиршовој, РФЗО и Влада Србије у кратком року су урадили све што је било потребно. Ми смо само послушали савете и испратили поступак. Супруга и ја ћемо све време бити са Петром и очекујемо да ће лечење добро проћи, као и да ћемо се видети ускоро у Србији - каже дечаков отац, Ивица Петровић.Петрова болест брзо напредује и може да доведе до отказивања јетре.

- Пацијент је лечен у Универзитетској болници у Тиршовој, али је у септембру дошло до наглог погоршања. Захтев да се лечење настави у иностранству стигао је у РФЗО 15. октобра. Комисија је донела позитивну одлуку у року од 24 часа, јер је овакво стање ургентно. Иако се на одговор болнице у Италији чека и по месец дана, успели смо да добијемо одговор за две недеље - каже директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.Здравствена установа у Бергаму је специјализована за трансплантацију јетре, али и лечење тешког и веома ретког Бад-Кијаријевог синдрома, од којег оболи један од милион становника.

- Финансијска средства су обезбеђена, а износ ће зависити од тока лечења - потврдила је директорка РФЗО.МЕДИЦИНСКИ ЛЕТОВИ ПРИОРИТЕТ

ДИРЕКТОР контроле летења Србије и Црне Горе Предраг Јовановић истакао је да медицински летови у сваком тренутку имају приоритет. То значи да им се обезбеђује летење најкраћом рутом, као и да имају приоритет при слетању на одредиште.