У Србији има 24 милиона кубних метара рударског отпада

Танјуг

24. 10. 2018. у 23:33

У Србији има 24 милиона кубних метара рударског отпада

Depositphotos

Изабрана 41 локација садржи укупно 80 одсто идентификованог рударског отпада и налази се у укупно 21 општини
РАШКА - Укупна количина рударског отпада у Србији износи око 24 милиона кубних метара, према истраживању осам тимова инжењера и техничара рударске и геолошке струке, који су до сада обишли 250 локација широм земље и утврдили да се у Србији налази 105 локација са већим количинама рударског оптада.

Ови подаци изнети су на првој јавној презентацији пројекта "Катастар рударског отпада", одржаној у Центру за културу Градац у Рашки.

У договору пројектног тима и Министарства рударства и енергетике изабрана је 41 локација, које су предмет детаљног испитивања (узорковање земљишта, рударског отпада, подземних и површинских вода, хемијске анализе, процена стабилности), наводи се у заједничком саопштењу Министарства и Катастра рударског отпада.

Те локације садрже укупно 80 одсто идентификованог рударског отпада и налазе се у укупно 21 општини: Алексинац, Бољевац, Бор, Брус, Вождовац, Димитровград, Зајечар, Књажевац, Крагујевац, Крупањ, Кучево, Лозница, Љубовија, Мајданпек, Мали Зворник, Нова Варош, Пријепоље, Рашка, Сурдулица, Црна трава, Чајетина.

На презентацији у Рашки, представници Министарства рударства и енергетике и чланови пројектног тима представили методологију пројекта, досадашње резултате и најавили наредне кораке пројекта који се спроводи у Србији, до почетка 2020. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шта са опасним отпадом?

Пројекат "Катастар рударског отпада" бави се израдом базе података свих активних и напуштених локација рударског отпада у Србији, како би се формирао инвентар локација рударског отпада у форми катастра.

Циљ је хармонизација законодавства са регулативом Европске уније у секторима рударства и заштите животне средине, конкретно кроз развој и побољшање система управљања рударским отпадом.

"Значај овог пројекта огледа се и у томе што ће катастар први пут представити обједињене и систематизоване податке о свим локацијама рударског отпада, укључујући количине и карактер рударског отпада, као и категорију одлагалишта и потенцијалне хазарде", рекла је Драгана Јелисавац Едељан, шеф Одсека за рударство Министарства рударства и енергетике.

Ова база података, како је додала, пружиће Министарству рударства и енергетике квалитетну документацију о стању на терену, као и могућност да квалитетно и на одговарајући начин реагујемо у случају ремедијације, санације и рекултивације одлагалишта која су критична у погледу загађења животне средине и опасности по здравље људи.

Заменик председника Општине Рашка Ђорђе Гогић рекао је да су на територији те општине активна три рудника, и да велики број компанија планира или већ спроводи истражне активности са циљем да отвори руднике и почне са експлоатиацијом рударског богатства.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отпад чека државу

"Спремни смо да сарађујемо са рударским компанијама, да им понудимо повољно и подстицајно пословно окружење, а од компанија очекујемо да, у складу са најбољом праксом у рударском сектору, воде рачуна о свим аспектима заштите животне средине. Тај модел одговорног пословања сматрамо правим партнерством и сарадњом на обострану корист", закључио је он.

Пројекат "Катастар рударског отпада", вредан 2,1 милион евра, финансира Европска унија у износу од 90 одсто средстава, док преосталих 10 посто обезбедује Република Србија.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације